Pinterest

2015. március 8., vasárnap

Terhes barbie babák - rövid történet képekkel



Mostanában, hogy sok babaruhát varrok, rájöttem mi érdekel ebben a legjobban.
Hát a szabás, szerkesztés! Nem mindegyik barbie teste egyforma, ezért van, hogy ugyanazt a ruhát legfeljebb csak egy bizonyos testalkatú baba tudja hordani. Kivéve egy bizonyos típusú ruhát, amit többen is!
Na szerintetek mi az?

Hát a KISMAMA RUHÁK!

Elkezdtem hát kutatni, hogy vajon hányféle terhes barbie babát készítettek az elmúlt 30 évben. Ennek a "kutatásnak" a rövid összefoglalóját olvashatjátok itt. Persze, a cikk nem teljes, mert nem tudtam minden babáról részletes információt találni, de legalább képeket linkelek be róluk. A legtöbb kép ebay aukciókból származik.
A cikk megírásában az alapot Plastig Ffantastig - Pregnant Fashion Dolls cikke adta.

Mivel az első terhes barbie babák az 1980-as években jelentek meg, mi, akik akkor voltunk kisgyerekek(vagy legalábbis én) biztosan találkoztunk velük, vagy személyesen vagy külföldi reklámújságokból(leginkább német nyelvűekből). Különlegesek voltak, hiszen addig még csak tini barbiekat lehetett kapni. A tinédzser imidzs miatt szó sem lehetett arról, hogy ugyanazon a néven fussanak a terhes babák, mint a tinik/felnőttek, ezért ezeknek a babáknak neve anyuka baba lett, de kaphattak új nevet is(pl.Judith).

És akkor most menjünk vissza az időben a 1980-90-es évekbe!

"Már a 80-as évektől kezdve kiadtak Olaszországban, Kínában és Amerikában terhes manöken típusú babákat. Legtöbbjüknek két hasa volt, egy lapos, és egy domború. Utóbbi arra szolgált, hogy születési pozícióban - fejjel lefelé - lehessen beletenni egy kisbabát. Nem csak a gyerekek, hanem a gyűjtők körében is is hamar népszerűvé vált különlegessége folytán ez a baba" - idézet Samy Odin - Les poupées - Les carnets de chineur című könyvéből(2001)

Judith Mother & baby

Judith - Anya és baba magyarul, angolul Mother @ baby
Ezt a babát, Villy Nielsen tervezte Dániában és a Lucky Bell Plastics Co. gyártotta Hong Kongban 1992-ben.



The Mommy To Be Doll

A másik babát szintén a Judith Corporation adta ki 1992-ben, és a Mommy To Be nevet viseli.



Készült belőle apuka változat is - The Father To Be Doll néven. Van egy nekem is, amit eddig nem tudtam beazonosítani, de most sikerült:-)Vörös haja van.



és afro-amerikai változat is. Ez az egyik legbájosabb arcú baba, felkerült a kívánságlistámra:-)



Bemutató ITT az afro változatról.

Ilyen a kisbabája:





Susy The pregnant fashion doll


Ezt a babát a Hasbro cég Finnországban Susyként forgalmazta. Az 1980-as években két iker gyerekkel adták ki, és még az 90-es években is lehetett kapni.



A Hasbro cég Amerikában 1993-ban Mommy Secret Surprise doll néven forgalmazta Susyt.



Susyról ITT olvashattok

Ilyen Suzy hasa, szintén kettő van neki.Azóta sem adtak ki iker terhes barbie babát.




Dream Dazzlers Jessica

Bár ez a baba úgy néz ki, mintha csak egy Simba Steffi Love klón lenne, mégis a Toys 'r' Us üzletlánc forgalmazta Amerikában. Szőke és barna változat is készült belőle.






Karen 'Mother-with-Baby


1992-ben a Raffoler Ltd cég kiadta a Karen 'Mother-with-Baby', Anya és bébi nevű terhes babát, akiről ITT olvashattok egy részletes bemutatót.



Lassan a jelenhez érünk. A Simba cég már régóta ad ki terhes Steffi Love babákat, különböző változatban. Ezekből mutatok be egyet-kettőt.



Ruha nélkül



Meglepő, de ez a baba is Simba Steffi Love Newborn baby néven futott ITT látható a reklámfilm róla 1993-ból.



Fiona Love

Róla nem sok mindent találtam, de valószínűleg ő is Simba gyártmány lehetett




Itt pedig dobozban látható




Manapság a legkedveltebb és egyben legdrágább Mattel barbie típusú anyuka baba

Happy Family Midge

A Mattel gyártmányú Midge, Barbie barátnője, gimis szerelméhez, Alanhez ment feleségül 1991-ben. 2002-ben jelent meg a Happy Family sorozat részeként az első terhes Midge baba Nikki-vel a kislányával.



A kisbabáját, egy mágneses "gombbal" a hasra rögzíthető pocak rejti, ami levehető, miután a kicsi megszületett. Szóval ez egy kettő-az-egyben baba. Nekem is volt egy ilyen Midge babám pocak nélkül. Szerintem vele már mindannyian találkoztatok, szinte mindenkinek van legalább 1 belőle:-)



Ebből a babából több változatot is kiadtak, a közös bennük: az azonos test, a karok könyökben hajlíthatók és a fejforma, illetve a vörös hajszín. Itt láthatjátok őket ruha nélkül. A másodikhoz Teen Skipper arcformáját használták. Szép képek láthatók erről a változatról Plastiku Czar blogján.



és két változatot ruhában is.




Természetesen különböző kiegészítőket is adtak ki hozzá, de ezeket most nem részletezem.

Itt láthattok pár ilyen Happy Family kiegészítőt



Természetesen afro-amerikai változatban is elkészült ez a baba típus. Sajnos nálunk ilyet nem lehet kapni.



Ha ilyen babát kerestek, figyeljétek meg a karját, hasonló karral csak ehhez a babacsaládhoz tartozó babákat adtak ki(például a szomszédaik is ilyen karúak.) ITT vehettek egy Alan és Midge babát az OLX-en 8000 Ft-ért(!).

Vagy ITT 2000 Ft-ért egy Midge babát.

Eljutottunk a jelenbe

Steffi Love

Az említésre méltó babák közül egyedül a német Simba cég ad ma ki terhes babát. Ő Steffi Love. Van kismama kiadás (Welcome baby), és szett is belőle, Steffi Love Happy Family néven(nem keverendő össze az ugyanilyen nevű Mattel kiadással).





Hát ennyit infót sikerült ma összeszednem nektek, remélem hasznos volt.
Nektek van terhes babátok? Ha igen, milyen típus? Fotókat kérjük feldobni a FACEBOOKra a Fricskamacska által kezelt Magyar Babagyűjtők oldalra.

8 megjegyzés:

Fricskamacska írta...

Nekem is van jó pár Midge babám, a közös pocit eladtam, mert akkor nagy szükségem volt a pénzre. De a pocit többször újrahasznosítottuk :D

világbaba írta...

Nekem is van pár Midge babám, poci is van, Fricskamacskától vettem. Hasbro ikrek is megvannak pocival, anyuka sajnos nincs hozzá. Ők még Nikkitől is kisebbek. A néger poci és bébi milyen babához tartoznak?

Bambuc írta...

Amerikában a vörös hajú Midge babával párhuzamosan kiadtak egy afro amerikai (AA nak szokták írni a fekete bőrű barbiekat)) Happy Family babacsaládot is, őt látod fentebb a dobozban. A pocak és a baba is hozzá tartoznak. Ebben a családban, mindenki fekete bőrű volt, a nagyszülők is és Alan is.

világbaba írta...

Azt tudom! De eddig csak olyan afro bébit láttam, ami pontosan ugyan olyan ,mint a fehérbőrű Nikki, illetve Jenny. Ezt a fotót hol találtad? Nekem nem tűnik Happy Family bébinek.

Bambuc írta...

Köszi, hogy szóltál, ez a kép rossz helyre került, de már odatettem ahova való, a Mommy To Be babához.

Infó innen:
http://blackdollcollecting.blogspot.hu/2011/02/were-pregnant-and-its-okay.html

Ashoka írta...

Łał ile lalek z brzuszkami - fantastyczne:)

Orsi írta...

Nagyon jó kis összefoglaló, érdekes volt olvasni, hogy mennyi ilyen babát gyártottak. Köszi szépen.

Bambuc írta...

Szívesen, most ez a téma foglalkoztat.
Ilyenkor mindig rábukkanok egy-két olyan típusú babára, amiről írok. Most vettem például egy régi kiadású terhes Steffi babát, igaz hogy Happy Family gyerekkel:-))))

A következő babagyűjtős találkozóra, jó lenne egy "kismamák egymás között" című képet készíteni a közös várandós babáinkkal:-)

Augusztusig gyűjtögetek hozzá szereplőket.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...