Pinterest

2014. augusztus 14., csütörtök

Afrikai barbiek Nigériából - Queens of Africa és Naija Princess


Queens of Africa - Afrika királynői

Olvasom a híreket, és látom hogy pusztít az ebola járvány Afrikában. Rengeteg ember hal meg értelmetlenül. Ezt a bejegyzést már egy ideje megírtam, és most, hogy Nigériáról is szólnak a hírek, úgy gondoltam közzéteszem, hogy lássátok a babák szeretete hogyan tud összekapcsolni minket európaikat és afrikaiakat. Mert minden gyereknek (és felnőttnek) joga van a játékhoz.

Ma az Afrikában kiadott barbie típusú babákat mutatom be. Sajnos nekem nincs egy darab sem belőlük, fekete Afrikában még nem jártam, csak Tunéziában, szóval a közeljövőben biztosan nem is lesz.

A fekete bőrű barbie típusú babák gyártása egy 43 éves nigériai férfi, Taofick Okoya fejéből pattant ki pár éve, amikor nem talált fekete bőrű babát az unokahúgának. Ekkor döntötte el, hogy ilyen babákat fog gyártani, kihasználva a nigériai játékpiacon kialakult hiányt. A nevére kattintva meghallgathattok egy riportot vele angolul, nagyon szimpatikus pasi.


Photographs: Akintunde Akinleye/Reuters

A Queens of Afrika és Naija Princess babáknak keresztelt barbie típusú babákat a három fő nigériai etnikai csoport hagyományos ruháiba és fejfedőibe öltöztette fel, mint: igbó, hausza és joruba.
A babák mellett képregények, könyveket és 3 zenei CD-t is kiadnak.

A babák ugyanolyan karcsúak, mint Barbie, bár a nigériai és Nyugat Afrikai szépségideál korántsem egyezik meg az Észak Amerikai nőideállal. A korai modellek, kicsit "testesebbek" voltak, de volt nagy sikerük. Okoya bízik abban, hogyha beindul a márka, akkor már készíthet "normál" testalkatú babát is.

A babák népszerűségét mutatja, hogy Lagosban egy 5 éve kislány, így kiáltott fel a helyi bevásárlóközpontban, mikor kezébe kapta a babát:
"Tetszik nekem! Ugyanolyan fekete, mint én!"

Nem véletlen, hogy a Mattel, a világ legnagyobb játékkészítő cége, óvatos az Afrikai befektetésekkel szemben. A kivárás technikáját alkalmazza.
A multinacionális vállalatok a szegényes infrastruktúrára és a korrupt hatóságokra hivatkoznak, amelynek egyértelműen az országok kormánya az oka.
Hiába az egy családra jutó gyerekszületések nagy száma,a családok nagy többsége nem engedhet meg magának olyan extra kiadásokat, mint bolti játék vásárlása.

Mindenesetre addig is van ideje Okoyának saját piacot építeni.

Lagos állam Sululele kereskedelmi és lakónegyedében készülnek az ország nemzetiségeinek miniatürizált ruháinak másolatai Okoya "gyárában".



A Queens Of Afrika babák ára 1300 nigériai naira, a különkiadás 3500 naira (8- 21 $, 1800-4700 Ft ), míg az olcsóbb "Princess of Naija" babák 500 - 1000 nairába(3-6 $, 683-1366 Ft) kerülnek fejenként. Okoya a haszonkulcs mintegy egyharmadát teszi zsebre, és saját hazáján belül az Egyesült Államokba és Európába is exportál babákat.
Manapság 6000-9000 darab babát ad el havonta.

($ 1 = 159,75 naira = 227 Ft)

Online Shop Nigeria
www.pricecheck.com.ng

Tervei között szerepel a többi afrikai etnikai csoportoknak is babákat készíteni és tárgyalásokat folytat a Massmart tulajdonában lévő South Africa's Game céggel, hogy 70 üzletben árulják a babákat szerte Afrikában.



Íme a babák. A többi fotót a googleban találjátok, sokat gyűjtik őket.
A testüket Kínában gyártják, de Nigériában öltöztetik fel őket, és a frizurájukat is itt készítik el. Okoya az olcsó kivitelezés miatt választotta Kínát, de bízik abban, hogy idővel sikerül majd saját hazájában is babákat gyártani. Továbbgondolva nem is rossz terv, például a sok műanyagot fel lehetne így használni. Éljen a recycling vagyis az újrafelhasználás!

NAIJA PRINCESS babák
háromféle van belőlük, és többféle modern ruhában lehet kapni őket.


Közeli képek a babákról


Talán ők a szebbek, legalábbis nekem jobban tetszenek. A szemük nagy kerek és csodálkozó, karjuk a testüktől távol áll. A közös képen jobboldalt egy Queen of Africa baba áll, jól látható a különbség a két baba között.

Név szerint, így következnek

Naija Princess Chinyere


Naija Princess Aisha


Naija Princess Temilola



QUEENS OF AFRICA babák
Szintén háromfélét gyártanak belőlük. Ezeknek babáknak a Flavas , Bratz , My Scene babákhoz hasonló fejformájuk van, és nagy mandulavágású szemük. A karjuk a testük felé hajlik. Sajnos nem annyira kidolgozott az arcformájuk, mint az előzőeknek, bár ők a drágábbak.





Név szerint így következnek

Queens Of Africa Azeezah


Queens Of Africa Wuraola



Queens Of Africa Nneka


Hogyan öltöztessük a fekete bőrű babáinkat? Erre nagyon jó példákat lehet találni a neten, gyönyörű afrikai nőkről. Van olyan ruha, amit én is szívesen felvennék.


Érdemes feliratkozni és böngészni a Facebook oldalukat is.

Facebook: queensofafricablackdolls

Cikkek angolul a babákról - Articles about the dolls

In Nigeria, Queens of Africa steal a march on Barbie

These Queen Of Africa Dolls Are Challenging Barbie In Nigeria

The Queens of Africa Black Dolls


A bejegyzés a föntebb jelölt cikkek fordítása alapján készült.

1 megjegyzés:

Fricskamacska írta...

Egyre komolyabb meggyőződésem, hogy a Mattelnek le kell cserélnie egy-két emberkét. Hát nem hiszem el, hogy ennyire vakok! Mert hatalmas lehetőséget látok abban, hogy fekete babákkal is játszanak a gyerekeim, sokkal kevésbé bámulnak meg konkrétan egy színes bőrűt, mint én tettem az ő korukban. Azért meg + seggberúgás, hogy a Flavas vonalat kivették, mert ott minden nemzetiség jelen volt. Na, most megyek is sírni, hogy egy ekkora cég hogy lehet ilyen szűk látókörű. Vigaszom ez a fickó, és nagyon őszinte szívvel kívánom, hogy ne térlen le a "jó útról"!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...