Pinterest

2012. július 20., péntek

Baba és játékmúzeum ajánló-Amerika 1.rész

Fotó innen kölcsönözve Úgy gondoltam indítok egy sorozatot az általam kedvelt babamúzeumokról, nem utolsó sorban azért hogy ötleteket gyűjtsek a városomban található játékmúzeum felvirágoztatására. Elsőre nem is igazán egy játékmúzeumot szeretnék nektek ajánlani, hanem Rose O'Neill, egy a század elején alkotó amerikai illusztrátor nő oldalát. Ő rajzolta meg 1909-ben Kewpie figuráját.
És íme egy eredeti biszkvitből készült Kewpie figura Rose O'Neill jelzéssel a hátán az ebay-ről! A babák gyártását 1912-ben kezdte meg a J. D. Kestner Co. cég Németországban biszkvitből és porcelánból 9 különféle méretben. Olyan népszerű és keresett volt, hogy egyszerre 24 gyárban gyártottak Kewpie babákat. Ehhez természetesen hozzájárult, hogy 1909-től kezdve sorozatokban jelentek meg a kis törénetek Rose tollából a Ladies’ Home Journal-ban. Kewpie egy 2 éves forma kisfiút formáz, amilyen Rose kis öccse volt kis korában, és akivel nagyon szeretett játszani.
Nagyon regényes élete volt, többször volt férjnél, és nagy sikereket ért el illusztrátorként abban a korban, amikor azt sem nézték jó szemmel, ha egy lány tanulni akart, nem hogy újságokban jelenik meg rajza! Életrajz leírás itt olvasható angolul, érdemes átrágni magad rajta, csak azért nem fordítom le, mert nem vagyok túl jó angolból.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...