Pinterest

2021. február 19., péntek

Zsuzsi és Andris babák népviseletben - Torockó


Zsuszi és Andris torockói népviseletbe öltöztetve. Mellékelek egy fotót hol vannak ezek a babák a kiállításban.


 

Torockó falu, volt bányaváros, Romániában, Fehér megyében található, az egyik legegységesebb faluképet mutatja most is. A falu felé emelkedik a Székelykő, de a Tordai-hasadék sincs messze. Igazi kirándulóhely. Lakói betelepült székelyek.






A faluban Víghné Koronki Ida néni(szül.1925. február 3.)  magánmúzeumában torockói varrottasokat, népviseleteket, csizmadia nagyapja szerszámait, cipészasztalát, férje és nagyapja hagyatékát lehet megnézni(bútorok, kerámia, kandalló, képek) .

A múzeumról írt könyvből idézek most azt a részt, ami a férfi és női viseletre vonatkozik


"... A férfiak viselete alapelemeiben a székelyhez áll a legközelebb, megtalálható benne a lábra feszülő harisnya, a fekete posztó mellény, ujjatlan és ujjas bunda, valamint  a condra. A nők öltözete sokkal változatosabb, s elemeiben is sokrétűbb. A nemesi-polgári öltözetből került át pl. a mente, az islógos ing, a garázna, a zsinórkötegekből formált női öv. A kalotaszegi magyarsággal is szoros kapcsolatban álltak, amit bizonyít egy-két ruhadarab átvétele: kalotaszegiek piros csizmája megjelenik Torockón, torockóiak csipkés kötője és 74 mellrevalója bekerül a kalotaszegi viseletbe. Más népcsoportoktól eredő átvételnek tekinthető az eredetileg középkori magyar nemesi ruhadarab, a női palást, melyet a kőhalmi szászoktól készen vásároltak. Ugyanígy szász átvétel az ingmejj, a kösnyős fersing, a fekete selyembársony párta, valamint a gyermekek főkötője és a lányok övben viselt rojtos kendője. A környező román falvakkal való kapcsolatot őrzi az oldalt záródó bőrmelles, a fundák torockói elterjedése, valamint a románok viseletében megjelenő rókaprémes bundának 75 fekete bársonybőr galléros változata."

     




 



 

2 megjegyzés:

olla123 írta...

Wspaniałe stroje! Jestem zachwycona! Super, że pokazujesz te regiony!
Pozdrawiam serdecznie ♥

Bambuc írta...

Proszę olla123!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...