Pinterest

2020. december 16., szerda

Zsuzsi és Andris babák erdélyi népviseletben- Somlyógyőrtelek

 


Zsuzsi és Andris baba ezen a képeslapon Somlyógyőrteleki román népviseletbe van felöltöztetve. Az említett falu Partiumban, Szilágyságban található. A babák mint ebben a sorozatban mindegyik, az Aradeanca babagyárban készültek. Mivel fiú arcú babák nem gyártottak, ezért lánybabákból lettek a fiúk(upsz).

Ilyen a testük. Igazi, retro 1970-es évekbeli kislány babatest.


A babák 55-56 cm magasak, különböző fejformával készültek. mindegyik baba neve bele van "írva" a baba feje tetejébe( így készültek eleve az öntőformák). Elsőre nem tudtam volna megmondani, eredetileg mi a nevük, de a román babagyűjtő csoportban beazonosították nekem.

A "fiú" baba neve Nicoleta, a lányé Ana. A magyar népviseletbe öltöztetett babákat a viseletvarró pályázatban  nevezték át Zsuzsinak és Andrisnak. Eredetileg magyar népviseletbe öltöztetett babákat várt a Jóbarát nevű gyereklap a pályázatra  az erdélyi  olvasóktól, de később román, és szász népviseletbe öltöztetett babákat is küldtek be. 


Ezek között például nagyrészt azok vannak.




Sajnos pontos mását nem találtam meg eredetiben ennek a népviseletnek, de egy-két  nagyon hasonló fotót találtam.   

  

A hímzett vászon inghez  és fehér vászonszoknyához nyitott mellényke, és mintás kötény tartozott. A babák és a lány is bocskort visel, kötött zoknival. Míg az erdélyi  parasztok már régen elhagyták a bocskort, addig a román parasztságnál a legutóbbi időkig fentmaradt. Most is vannak román bocskorkészítők.  



Máramaroson ilyen szép csipkemintás zoknit kötnek a lányok a bocskorhoz.




Szilágy megyei népviselet



Fotók INNEN



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...