Pinterest

2015. június 30., kedd

Nadia Comăneci - a tornászlány, akiről baba készült




Nadia Comăneci román tornász nevét, azt hiszem mindenki hallotta fiatalkorában, hacsak nem a hírekből, amikor 1989-ben Magyarországra, majd Amerikába emigrált.

Nadia 4 és fél évesen kezdett el hobbiből tornászni, és 1975-ben, mindössze 13 évesen nyert először aranyérmeket a norvégiai Európa Bajnokságon.
Amiért azonban ma szó lesz róla, az az 1976-ban, mindössze 14 évesen elért montreáli győzelem." Ő volt az első olyan tornász, aki maximális tízes osztályzatot kapott az olimpiai játékokon (hatszor), de három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet is szerzett. Az olimpiai eredményei miatt megkapta a Szocialista Munka Hőse kitüntetést (ő volt a legfiatalabb kitüntetett). Az eredményjelzőket nem készítették fel, eredményét 1.00-ként tüntették fel."(Wikipedia)

Egy kis összefoglaló a gyakorlataiból 1976-ból


Ha végignéztétek a videót, nem kétséges, miért kapott egységes 10 pontokat a gyakorlataira. Egyszerűen tökéletes gyakorlat volt. 
Gyerekkoromban én is tornakörre jártam, mint minden iskolás akkoriban és nekem is ő volt a példaképem. Akkor még nem tudtam, amit most, hogy az állam hogyan húzott hasznot az olimpiai sikeréből.

Nadia 1976
1976-ban az ARADEANCA cégnek megengedte a román állam, hogy Nadia Comaneci néven kiadjon egy 55 cm magas játékbabát. Bár sem a baba testén, sem a ruháján külön nem jelezték, hogy kit testesít meg, a fehér tréningruha háromszínű trikolorral és Románia felirattal, mindenki számára egyértelműsítette, hogy kiről is van szó. A játékbabát, külföldön és belföldön is  értékesítették, nagy sikerrel. A befolyt pénzből "természetesen" a tornászlány nem kapott semmit - hiába na,  diktatúra volt.

Találtam pár képet erről a Nadia babáról

Nadia 1976 
Nadia arca 1976


Féloldalra fésült, barna haja volt, barna alvós szemmel, frufruval. Ugyanolyan fej és test öntőformát használtak hozzá, mint egyéb hasonló magasságú babánál,  talán az arcfestés volt kicsit finomabb. 

Eltelt jó pár év, Nadia közben férjhez ment Amerikában és edzői karriert futott be. 
2009-ben az akkor már jóval kevesebb piacra szállító Aradeanca cég, limitált példányszámban, a baba tréningjén a tornásznő aláírásával újra kiadta a Nadia babát. Az új technológiának köszönhetően a régitől különböző, a tornászlányra inkább hasonlító fejet kapott. Itt az új fejforma gipszből.

Nadia fejforma 2009

És az új baba torna dresszben és tréningben

Nadia 2009 
Nadia 2009

 A haja ennek a babának is barna, frufruja is van, és copfja, csak a szeme festett. 57 cm magas, és ugyanazt a ruhát viseli, mint a tornászlány 1976-ban, amikor az első maximális 10 pontot kapta. 

Riport a tornásznővel, a baba kiadása kapcsán román nyelven


A riportban elmeséli, hogy maga is gyűjtötte a babákat, mintegy 350-400 db babája volt, amiből felnőtt korában is megmaradt jó néhány.



Készül a frizura Nadiának 2009

Nadia 1976-2009

 A tornásznő az  alapítványa segítségével tehetséges romániai gyerekeket, tornászegyesületeket támogat. Katt képre, további információkért.



A baba eladási árának egy részét az Aradeanca gyár kapta, másik része az Alapítvány számlájára ment, ami a torna klubok mellett, egyéb gyerekeket támogató programokat is működtet.  

Nadia és Nadia baba

Nadia és Nadia baba


A régi baba  ára használtan 200-500 Ron (12-30 000 Ft = 37- 95 euro) között mozog, az újat 170 ron-ért(10 000 Ft= 31 euro) meg lehet venni használtan.

Ha valakinek lapul egy régi  Nadia babája otthon, ne restelljen megkeresni, bár ezt az összeget nem tudom kifizetni érte:-)








2 megjegyzés:

csevi írta...

Akkor kérd ajándékba. :) Amúgy imádom a művészi tornát. Én is jártam, de kirúgtak, mert fegyelmezetlen voltam. Ez a csaj viszont profi volt valóban.

Ashoka írta...

Jestem zachwycona:) Piękna ta lalka a jaka dopracowana stylizacja:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...