Pinterest

2014. november 16., vasárnap

Felnőtt babagyűjtők cikk fordítás


Fotó a Prágai Múzeumból

Új sorozatot indítok

Címe: BABAGYŰJTŐS CIKKEK MAGYARUL

Ebben a sorozatban olyan, nagyrészt angol cikkek fordítását találjátok, amiket gyűjtés szempontjából érdekesnek találtam.

A beérkező rengetek információt, ötletet valamiképpen rendszerezni kell, pontosan ugyanúgy, mint egy gyűjteményt. Ahhoz, hogy mint gyűjtő milyen irányba haladok, csakis az én felelősségem, én döntök mindenben. Jó dolog, ha valami felé tartok és nem veszek el teljesen a részletekben, például nem akarok megvenni minden babát magamnak, hiszen abból csak anyagi csőd lenne, és nem egy szép rendezett gyűjtemény. Egy kicsi, de rendezett gyűjtemény legalább annyira értékes lehet, mint egy nagy, ami eklektikus. A gyűjtéshez kapcsolódó egyéb tevékenységek köre is kimeríthetetlen.

Az alábbi cikk segíthet neked meghatározni a gyűjtői tevékenységed profilját, de persze nem lehet mindenkit skatulyába húzni.

Az első cikk BARBIE BABA témában alább olvasható. Jelzem, hogy szabad fordításban van írva, de hűen követi az eredetit. Angolul itt olvashatjátok el a cikket. A cikk első szám első személyben íródott, így is fordítottam le.

HOW TO PLAY WITH BARBIES


FELNŐTT BARBIE RAJONGÓK

"Amikor elkezdesz barbie babákat gyűjteni, olyan barbie rajongókkal is találkozol, akikről még csak nem is álmodtál.
Több ezer, nem viccelek, több ezer és ezer olyan felnőtt ember van, akik szeretik a babákat, főleg a barbiekat.

A felnőtt rajongók több kategóriába sorolhatók:

NIB GYŰJTŐK - ők azok, akik a babáikat dobozban tartják. Sohasem bontják ki őket eredeti csomagolásukból. Ezeket a babákat úgy hívják, hogy NIB - New in box(Új, dobozos), vagy Never Removed from Box(Bontatlan) vagy MIB(Mint in box- Újnak látszó), ezeket a gyűjtőket az egyszerűség kedvéért röviden NIB-nek hívom.

ÁLLVÁNYOS GYŰJTŐK - Ők azok akik óvatosan kiveszik a babákat a dobozból és kiállítják őket, polcon vagy vitrines szekrényben. A gyűjtőknek készült babákat a gyárak mindig állvánnyal együtt árulják. Ezek segítségével állnak meg a lábukon.

FELNŐTT JÁTÉKOSOK - ők azok, akik nem tartják dobozban a babáikat, és nem is igen foglalkoznak vele hogy tökéletes állapotban maradjanak, hanem különböző módokon játszanak velük, vagy éppen átalakítják őket: cserélik a ruhájukat, cipőjüket, levágják vagy átalakítják a frizurájukat, vagy éppen testet cserélnek nekik.

Számomra a felnőtt játékosok a legizgalmasabbak, hozzájuk van a legtöbb közöm. Nagyon sokat tanultam abból, ahogy figyeltem őket, hogyan változtatják, javítják meg a babáikat, illetve készítik el a Barbie világhoz tartozó dolgokat.

A felnőtt játékosok is besorolhatók bizonyos általános kategóriákba. Természetesen vannak köztük, akik több csoportba is beletartoznak, vagy éppen egyikbe sem. Szem előtt tartva mindezt, remélem a besorolás hasznos lehet.

DIVATTERVEZŐK - azok a játékosok, akik maguk alakítják ki a baba külalakját, ruhákat készítenek neki.

STYLISTOk - különböző ruhák, cipők és kiegészítők kombinálásával egységes kinézetet alakítanak ki a babáknak.

DIVATFOTÓSOK - A babák előkészítése után olyan fotókat készítenek róluk, mintha élő embereket fotóztak volna.Különböző megvilágításokat, kellékeket, hátteret használnak. Gyakran készítenek kifejező fotókat, figyelnek a kóbor hajszálakra és az élességre.

BELSŐ ÉPÍTÉSZEK – Dioramákat, berendezett belső tereket készítenek. Tapéta, bútorok, textilek és egyéb lakáskiegészítők kombinálásával megpróbálnak teljesen élethű teret kialakítani. Gyakran keverik a gyári kiegészítőket az otthon készültekkel, különböző anyagokat használnak, hogy még valósághűbb hatást érjenek el.

DÍSZLETTERVEZŐK - egy fokkal magasabb szinte művelik a belső dekorációt, több találékonyság és kitartás jellemzi őket, mint egy átlagos lakberendezőt.
Kiválasztanak egy korszakokat, egy kultúrát, komplex személyiséggel ruháznak fel a szoba lakóit,és még a berendezések is a lakók ízlését tükrözik.

ILLUSZTRÁTOROK – ők azok a játékosok, akik a babákkal bizonyos ötleteket valósítanak meg képben. Ez lehet egyszerű vagy bonyolult. Állhat egyetlen képből vagy lehet sorozat is. A képekhez kapcsolódó szöveg lehet röviden vagy hosszan leíró, vagy állhat dialógusokból.

TÖRTÉNETMESÉLŐK- ők azok a gyűjtők, akik a fentieknél jóval magasabb szinten foglalkoznak a történet kitalálásával. Egész hosszú fotóképregényeket készítenek bonyolult sztorival és kidolgozott párbeszédekkel.

FILMKÉSZÍTŐK- ők azok a játékosok, akik "filmet forgatnak" a különböző pozícióba beállított babákkal. A YOU TUBE-on több száz ilyen videót lehet látni. A legtöbb olyan, mintha egy tinédzser őrült ötlete kelt volna életre nem túl sikeresen, mások videografika felhasználásával és rendes forgatókönyv alapján készülnek.

FELÚJÍTÓK(OOAK készítők)- ők azok, akik teljesen lemossák a babák gyári arcfestését és újat festenek nekik. Az alkotásukat OOAK-nak ( One-of-A-Kind -)nak hívják. Levágják a babák haját és másikra cserélik. Egyesek közülük ruhákat is készítenek, és a babákat különböző környezetbe helyezik. Mások hírességeket mintáznak meg normál babákból, vagy szobrokat készítenek belőlük. Megint mások el is adják "teremtményeiket". Többjüknek van saját honlapja, ahol bemutatják legújabb teremtményeiket. Egyesek képes leírásokkal(tutorial) segítenek másoknak, vagy DVD-et készítenek.

KREATÍVOK – Ők azok, akik a miniatűr világ összes szegmensét megpróbálják reprodukálni. Ha valamire szükségük van, de nincs meg nekik, megpróbálják elkészíteni saját maguk. A bútoroktól kezdve a ruhákon keresztül az ételekig. A kreatív alkotási kedvük mindenre kiterjed. Mások csak bizonyos elemekre fókuszálnak, és azokat készítik el minitatűr méretben - lásd bútorok, vagy ételek - de ebben nagyon profik lesznek.

FELFEDEZŐK - Ők azok, akik minden talált tárgyban felfedezik a lehetőséget. Tinédzserként én FELFEDEZŐ és KREATÍV voltam. Emlékszem, amikor anyukám kinyitotta a pizzás dobozt és én megláttam a közepére helyett háromlábú kis műanyag mütyürt, ami a lelapulástól védte a dobozt, felkiáltottam" Megvan az asztal!". A Felfedezők mindenbe belelátják a babaház kellékeit(például egy nagy lámpa, ami egy klasszikus babaház nappalijában lógott, lehet az én Barbie világomban egy kis lámpa.), még a gyerekjátékokba is( ennek a játékmarkolónak a karja pont jó lesz virágvázának).

Hirtelen ennyiféle típust sikerült összegyűjtenem. Tervem az, hogy feltérképezem milyen egyéb érdekes gyűjtőtípusokkal találkoztam az Ebay-en, Flickt-ön és Facebook-on és megosszam veletek ötleteiket. Úgy gondolom ez segítség lehet mindazon tinédzserkorba lépő vagy már abban lévő gyerekembernek, aki továbbra is szeretne foglalkozni a gyűjteményével, de úgy érzi "túl öregnek tartják ahhoz, hogy babázzon".

Eddig tartott a cikk.

Én is azok közül a gyűjtők közül való vagyok, akiket nem lehet egyetlen csoportba sem besorolni. Úgyhogy el is nevezek magamról egy csoportot.

KUTATÓK – ide tartoznak mindazok, akik nem elégszenek meg azzal, hogy megvesznek egy babát, hanem addig nem nyugosznak, amíg ki nem derítik, honnan származik, mikor készült, stb. A megszerzett információkat részletes fotókkal, rendszeresen közlik a blogjukon, ezzel segítséget nyújtva másoknak, hogy mit érdemes gyűjteni, illetve hogyan katalogizálják a gyűjteményüket.

Ti melyik csoportba tartoztok, vagy ha egyikbe sem, melyikbe szeretnétek tartozni? Várom az új csoportok jelentkezését.


BARBIE RAJONGÓK FŐ TÍPUSOK

NIB gyűjtők
Állványos gyűjtők
Felnőtt "játékosok"


FELNŐTT JÁTÉKOSOK ALTÍPUSOK

Divattervezők
Stylistok
Divatfotósok
Belső építészek
Díszlettervezők
lllusztrátorok
Filmkészítők
Felújítók
Kreatívok
Felfedezők
Kutatók






9 megjegyzés:

Unknown írta...

Hello from Spain: great idea. Keep in touch

Boróka írta...

Ez egy remek cikk és bejegyzés, élmény olvasni! :-)
Én egyértelműen játékos vagyok, de hogy konkrétan melyik altípus... Talán majdnem mindből egy kicsi, de leginkább filmkészítő szeretnék lenni!

csevi írta...

Drágám, te nem kutató vagy, mert az a jövőre mutat. Te régészkedsz. Én a kreatívba vagyok, de a család már függőbetegnek tart ebéli elfoglaltságom miatt.

Nőszirom írta...

Szerintem is remek összefoglaló. Magamat a kreatív játékosok közé sorolom, de azért van másból is egy kicsi.

Bambuc írta...

:-)))))))))))))))))))))))))))))

Csevi, igazad lehet:-)

persze, hiába találok ki a babagyűjtésre szuper kis magyarázatot, engem sem értenek meg itthon:-(

Névtelen írta...

Hátha ezúttal sikerül elküldenem...

Remek cikk és én is köszönöm a fordítást!

Bár elég kezdő vagyok, a divattervezőt, stylistot és illusztrátort fedezem fel magamban.

Egyébként muszáj magyarázatot adni egy szeretett hobbira? Mennyivel van kevesebb értelme, mint a tengeri akvarisztikának vagy a terepasztalépítésnek? (Nem is beszélve a számítógépes játékokról vagy a még passzívabb tévébámulásról)

Bambuc írta...

Csak a szűkebb és tágabb család vár mindig magyarázatot, legalábbis nálunk:-(

Ilyenkor előállok ezekkel a remek kis összefoglalókkal, amiket találok:-))))))))))))))))

EGY IDEIG BÉKÉN HAGYNAK...

Névtelen írta...

Ja értem! Hirtelen úgy értettem, hogy itthon = Magyarországon, de látom már, hogy a családról volt szó. Hát igen, az mindig nehéz ügy.
Remélem, azért nincs nagy probléma a dologból! Nagyon érdekes ez a blog, kár lenne, ha nem lenne. Tőlem szerencsére senki nem vár magyarázatot.

De ha visszagondolok, a fiatalkoromban űzött szerepjátékot pl nagyon nehéz volt megmagyarázni :D

Fricskamacska írta...

Sajna Magyarországon is jellemzően azzal utasítják el a babagyűjtést, hogy "a baba gyerekeknek való". És van több olyan ismerősöm, akiről azt követően derült ki, hogy ő is babás, mikor én büszkén elmeséltem neki, sőt, bemutatót is kapott a világomból. A gyűjtők többsége ma is fél a megszólástól, és hogy nincsenek megfelelő válaszaik, beszólásaik (a cigire épp ennyi megy el, ezt értelmesebbnek találom) nem készek kiállni magukért. Nos az szerintem idő kérdése. Nekem három év kellett ahhoz, hogy felnőjek a gyűjteményem vállalásához. Azóta csak pozitívan tarolok, és ez az, ami az életem egyik célkitűzése: lehúzni a Barbie babákról a skatulyát!

U.I.: A cikk csodálatos, alig várom a folytatást!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...