Pinterest

2014. október 2., csütörtök

Ez NEM LENCI, de azért...szeretném bemutatni nektek az első vintage souvenir babámat. Nem gyűjtöm a souvenir babákat, mert manapság olcsó anyagból készítik őket, sematikus arccal, aránytalan testtel, vagy a viseletük csak halvány mása az eredetinek, de ezen a babán megakadt a szemem. Épp az ázsiai Lenci babákat nézegettem párhuzamosan a vatera aukciókkal, amikor felfedeztem ezt a ferde szemű japán kisasszonyt. Lázas kutatás, hogy talán egy Lenci, de hamar rá kellett jönnöm, hogy holmi koppintás lehet az 1950-60-as(?)évekből.

Egyetlen helyen találtam hasonlót. RUBYLANE aukciós oldalán. Ő akkor 80 dollár körül árulta a maga babáját. Idemásoltam a képeket, hogy lássátok a két baba közti hasonlóságot és különbségeket.

Az enyém a kék ruhás! Kb. 30 cm magas.


Hasonló: a ruhájuk, a szemük állása, a hajuk(az enyémé nagyon kócos)
Különbségek: a szájuk vonala, arcformaSzóval közelebbről nézve őket, lehet hogy ugyanaz a sorozat, de kicsit másképp van festve.Amint látjátok az én babám eléggé kopott, a kimonója színét kiszívta a nap és összekócolódott a haja.

Amúgy rendben van, legalábbis kívül. A kimonó alatt valódi selyem nadrágot viselt, kis inggel. Sajnos abban a pillanatban, hogy kimostam az alsóruháját, az szét is ment. Maga a kimonó 0,8-1 mm vékony gyapjú filcből van. Hihetetlenül finom tapintású, és pont úgy viselkedik mosáskor, mint egy gyapjú pulcsi. Per pillanat épp kisimítva szárad egy törölközőn. Valószínűleg pont ugyanolyan Pannolenci filcből készült, mint a Lenci babák, nincs benne semmi műszál.(a Pannolenci filc anyag, kezdetben birka és kecskeszőr keverékéből készült ) A babának papírmasé feje van rózsaszín filccel bevonva.

És most vetkőzünk!
Itt derül ki hogy biztosan NEM lehet LENCI, mert ilyen végtagkapcsolást ők nem csináltak. A vászonból készült felsőtest szalmával van kitömve, ami kicsit összetömörödött, és emiatt a baba el is fordult.A fejet külön varrták a testhez.A test egyébként ügyesen szabott, még gyapjú cicijei is vannak:-)))) A karjai pamutmaradékkal töltöttek. A lábai elég vastagok. Volt valamikor egy fapapucsa is, de már nincs meg. Az ujjai egyben vannak.Sok javítanivaló van rajta, de hát remélem lesz rá időm bíbelődni vele.

Végezetül pedig néhány igazi ázsiai LENCI baba:-)Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...