Pinterest

2014. március 16., vasárnap

Famosa Nancy bemutatkozik



Bár ez a kedvenc babám, eddig még nem írtam róla részletesen. Az alábbi bejegyzés szövegét az infopoupees.com oldalról fordítottam.

A baba és katalógus fotókat egyrészt Gema Serra albumából, másrészt a todocollection.net, és a milanuncios.com oldalakról kölcsönöztem.

NANCY bemutatkozik

Aleixander Juan Agustin (Tino) a Famosa cég társalapító tagja formázta meg Nancyt. Fia, Tino Juan Prats, aki szintén a cég alkalmazásában állott, azt nyilatkozta, hogy az eredeti gipszszobor, ami az öntőforma alapjául szolgált, még mindig a tulajdonukban van.Kincsként őrzik. Nancy abban különbözik a többi babától, hogy nagyon bájos arca van. Nem csoda, ha már az első változatát elfogadták a gyárban.
Apám személyes ízlése a gyár minőségi védjegyévé vált". Ami pedig a nevét illeti: "Azt hiszem Nancyt Frank Sinatra lányáról nevezte el. Ekkor volt nagy slágerük a "Something stupid" című dal."

Tino Juan Aleixander formázta meg a később szintén nagyon sikeres Lucast(ő volt Nancy barátja),a Nenuco babát és a kis Barriguitas babákat.

Nenuco




Barriguitas






Tino Juan egy előző Famosa babának továbbfejlesztett változataként alkotta meg Nancyt. Ő volt Pierina. Nancy eladási statisztikái rövid idő alatt a többszörösét érték el Pierina eladási adatainak.

Pierinát 1959-ben adták ki, és körülbelül 56 cm volt. Teljes egészében polisztirolból készült.

Pierina




A késői, 1966-67-es változat már teljesen különbözött az előzőektől, kemény műanyagból és gumiból készült, beültetett hajjal. Ezt a babát vette alapul Tino, Nancy megalkotásánál, de alakított a végtagokon és lekicsinyítette a babát 42cm-re illetve természetes hosszú hajat kapott. Azt is mondhatjuk, hogy Pierina volt Nancy anyukája:-)
Hasonlít Nancyre ugye?

Pierina 1960-70



Pierina 1962



Nancy volt az első spanyol baba, aki nagrágot viselt!

1969-ben megjelent meg az első dobozos változat, még vas zárral. Ez a maga korában luxusnak számított, és nagyon sokba került. Az első évben az eladások nem is alakultak túl jól.

Egy év múlva a szállíthatóság miatt egy olcsóbb csomagolást találtak ki, ami olyan jól kelt el a boltokban, hogy a nemzetközi piacra 1970-ben már ebben a dobozban utazott Nancy.
1971-re Nancynek hatalmas sikere lett.
Két év múlva kapott egy teljes ruhatárat fából készült ruhásszekrénnyel együtt.
1976-ban kapott egy kishúgot is, Leslyt. Lesly alacsonyabb mint a nővére és kicsit más az alakja



1977-ben évi egy millió példányt adtak el Nancyből
1979-ben kapott egy fiúbarátot, Lucast.



1984-ben Nancy Rock Star a saját Vespa motorján száguldott



1989-ben a Famosa cég 68 féle ruhát adott ki Nancynek, hogy ezzel is megerősítse a baba piaci helyzetét.

1996-ban a gyár teljesen váratlanul beszüntette a baba gyártását. Az ok, a Barbie babák elsöprő sikere, amik 1978-ban jelentek meg először Spanyolországban.

Ez vezetett oda, hogy pár évvel később piacra dobjanak egy új, Manöken Nancy babát, ami jóval kisebb volt, és hasonlított Barbie-ra.




2000-ben, válaszul a millió levélre, faxra és emailre, amiben az eredeti babát követelték vissza a Nancy rajongók, a Famosa cég eldöntötte, hogy elindít egy Nancy Gyűjtői Sorozatot, ami egy babából és egy nyakláncból áll. Évente 6 féle számozott Nancyt adtak ki. Minden évben más ruhában, modern illetve 1960-70-es évekbeli ruhákban.

2004-ben kiadták a Nancy Top nevű babát, aki egyáltalán nem hasonlított az eredetire, inkább valamiféle rosszul sikerült Bratz utánzat volt.




2008-ban csak a gyűjtői sorozatban kiadtak egy modern és egy klasszikus számozott és limitált számú Nancy babát tartalmazó babacsomagot.


2009-ben a Famosa megkérdezte a gyűjtőket, melyik évből való babát adják ki újra: a nyertes a rövid hajú néger baba volt, Nancy Blue Jeans ami 2009 októberében kerül a polcokra.

Eredeti 70-es évekbeli néger Nancy baba

2010-ben elkészült a második változata Nancynek, ami ma is kapható. Ennek a babának nem lecsukodó óriási szeme van, nagy szájjal, és hasonló testalkattal, mint az eredeti baba. Tudják hordani egymás ruháját is.




Most pedig álljon itt pár eredeti ruha katalógusból vagy aukciós oldalról

Egy ötletes csináld magad ruha csomag, mely tartalmazza az előnyomott mintás anyagot a ruhához, amit csak ki kellett vágni. Remek ötlet kislányoknak a 70-es évekből.




Ruhák 70-80 évek




kiegészítők, bútorok Nancynek




bútorok Leslynek






fiókos szekrény Nancynek



koffer Nancy ruháinak




ékszerek kislányoknak



ruhák Lucasnak



ruhák Leslynek




Folyt köv.

3 megjegyzés:

Fricskamacska írta...

Ó, innen aztán lehetne csemegézni! És most megkeresem, melyik csomag alján van az én modern, és gyönyörű Nancym, hogy bocsánatot kérjek tőle, amiért el van hanyagolva!

csevi írta...

Ez igen ez szép leírás! Nagyon tetszik nekem ez az új és régi párban limitált kiadás. Nekem legfeljebb csak az újból fog jutni. Egyenlőre.

Unknown írta...

Hello from Spain: I also have Nancy and Nenuco. They are dolls of my country. I'm happy to be your favorite dolls. Keep in touch

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...