Pinterest

2013. július 18., csütörtök

Kell-e tárlatvezetés egy múzeumban?



A kérdés túl általánosnak tűnhet, de most konkrétan a helyi babamúzeumban tartott tárlatvezetésekre gondolok. Azt hiszem még nem írtam, hogy én civilben múzeumpedagógus vagyok, és tárlatvezetéseket tartott gyerekcsoportoknak, felnőtteknek, családoknak. Az elmúlt két hétben 5 vezetést tartottam a helyi múzeumban. Na jó, ha nagyon akartam volna, akkor ajánlhattam volna más múzeumot is nekik, de mondjátok meg, nem jobb, ha az ember olyat csinál, ami egyben a hobbija is? Szóval aki csak jelentkezett, azt átirányítottam a babagyűjteménybe.

Nagyrészt óvodás, illetve kisiskolások voltak, akik lelkesen hallgatták minden szavamat.

Egy régi kofferbe bepakoltam pár műanyag Barbie bútort, kis étkészletekkel, textileket-bársonyt,lent, selymet- amiből a kiállított babák ruhái vannak. Mellétettem az 1950-es évekbeli Miss Coty babámat(régi fashion baba)és a parókás Pedigree járóbabát ,a legújabb Rapunzelt, egy egy Hófehérke barbiet. Mindent kézbe lehetett venni, össze lehetett hasonlítani, mennyit változott a divat, mennyit fejlődött a babák teste az elmúlt 50-100 év alatt. A gyerekek nagyon szerették a síróbaba szerkezetet ide-oda forgatni, hogy megszólaljon. Egy csomót meséltem nekik arról, mikor és miért épp olyanok voltak a babák, milyen anyagból készültek, kik játszottak velük, stb.

Lezárásként egy klasszikus játékot, egy öltöztetős papírbabát lehetett kiszínezni és pálcára ragasztani.

Mit mondjak, a mai csoportom, pont 2 órát volt velem, és a többi is legalább 1 órát a kiállításban töltött.

És amiért az egészet elkezdtem:

Mielőtt még megjött volna a mai csoportom(elég sokat késtek), megérkezett egy család, nagyszülők 1 unokával. Összesen kb. 10 percet töltöttek bent. Már megérkezett a csoport amikor jött a második család két 8-10 éves gyerekkel. Az anyuka bement a múzeumba, meglátta, hogy van belépőjegy(300/600Ft), és kifordult a kapun azzal, hogy tavaly EZ ingyen volt. Tavaly sem volt ingyen, csak az embereket arra szoktatták, hogy mindent ingyen megkapnak, kultúrát, tudást is. Szóval ők elmentek.

A tárlatvezetés után tértünk rá a koffer kinyitására, és nézegettük meg, fogtuk kézbe a gyerekekkel a játékokat. Akkor jött meg a harmadik család 3 gyerekkel. Ők leültek közénk, és figyelmesen hallgatták mit mesélek, aztán kézbe vették a játékokat ők is. Ezután még legalább fél órát a kiállításban töltöttek, összesen kb. 45-60 percet!

És amiért ezt most leírtam:

Amit eddig is tudtam, és amiért az egészet csinálom, a blogot is az, hogy a tudást mindenképpen át kell adni, és csak azt lehet szeretni, vagy nem szeretni amit ismersz. A 10 perc és a 60 perc között, óriási a különbség és szerintem a kiállítással kapcsolatos benyomást is meghatározza, hogy mi mindent tudsz meg róla, egy olyan ember szájából, akinek ez a szíve csücske.

Szóval ha egyszer erre jártok, szívesen elkalauzollak benneteket is a kiállításban, és együtt álmélkodhatunk egy-két különlegességen:-)


4 megjegyzés:

Unknown írta...

Hello from Spain,nlovely papel doll. Keep in touch

Fricskamacska írta...

Hú, sokáig gondolkoztam, mivel kezdjem a megjegyzést. Tehát amiben teljesen igazad van, az az, hogy az emberek megszokták azt, hogy minden ingyen van. Ez elég komoly gond, mert habár jövőre én is ingyen szeretném közszemlére bocsátani a babáimat, de ha termet kell béreljek, máris kell szedni belépődíjat, azaz sokan nem jönnek el, a gyerekek nem veszik kézbe, amit arra szánok, és nem is fognak alkotni, ahogy szeretném... Tehát a dolog itt megbukni látszik. :( És ennyit a fogyasztói társadalomról :( Tíz perc egy kiállításra szerintem sosem elég, és én, ha már bemegyek, bizony alaposan megnézem, mit tettek közszemlére.Valamint, magamból kiindulva, átéléssel tudod elmesélni azt, amiről Te nagyon sokat, más esetleg semmit sem. Remélem, egyszer járunk felétek, és mi is megnézhetjük a kiállítást!!

csevi írta...

Aki babás az minimum a fél napját ott töltené a múzeumba, mert a legkisebb részletbe is újdonságot érdekességet keres. Aki ismeri a játék történetét az tudja régen nem volt annyi játék, és nehezebben ment a felnőtt világ tárgyi leutánozása, így marad a lányoknál a baba, az anyaság másolása. Ám a mai gyerek nem tud mit kezdeni vele. Lévén, hogy ezer más dolog is van már a játékok között, és ma már megkérdőjeleződik maga az anyaság is. Így meg alig van vonzereje a babának.Mi gyerekként mennyi játékot játszottunk, de ma azt sem tudják mi az ugrálókötél, mire jó a labda. Amit meg a múzeumi belépőket nézzük, ha 1000 Ft. volna egy főre, még megértem, hogy drágálják, de 600!??? Nem az a baj, hogy ingyen akarják, hanem hogy olyan igény kielégítést akarnak, ami elkápráztatja őket. Itt már a fejekben van a baj. Sajnos. Hol van a múzeumod?

Bambuc írta...

Szentendrén. Bezzeg ha Tihanyban lenne, akkor nem ennyi lenne a belépő! Bár a tihanyit mindenképpen meg kell nézni, valami elképesztő gyűjteményük van antik játékokból és babákból.

Nem értem az embereket, miért adják ki oly sok hülyeségre a pénzüket, és a mások munkáját miért nem akarják megfizetni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...