Pinterest

2013. március 3., vasárnap

Az én kedveseim - Mes Chéries



Az hiszem ez a kép jellemzi a legjobban a kislányom és a babák kapcsolatát. Ha a babákat fotózom ő is benne akar lenni a képben, fordítva ez nem igaz.

A Lili mellett pózoló kis vörös hajú francia Clara baba az egyik kedvenc babám.



A francia Corolle babákat már évekkel ezelőtt kinéztem magamnak. A Marie-Claire Idées című francia nyelvű kreatív havilapban mindig bemutatnak babaruhákat,egy Marie és egy Claire nevű babán. Az újsággal együtt megrendelheted mindkét babát(egy ideje már egy kis csecsemő babát is) Egy baba ára 30 -40 euro között mozog. Az újságot egyébként nálunk is meg lehet venni, az IMMEDIO-ban, például a Váci utcán.



Nekem a vörös hajú Marie tetszett meg. Nem kellett sok kutatás ahhoz, hogy kiderítsem, hogy ez a típusú Corolle baba, Les Chéries néven fut Franciaországban. Marie valódi neve Clara, Claire valódi neve Camille. A cég nem készített új babákat az újsághoz, csak megváltoztatta a nevüket. Ettől függetlenül szuper jó ötlet, hogy a magazinhoz vásárolhatsz egy babát. Ez egyébként nem új keletű dolog Franciaországban, ahol hagyománya van a női magazinokhoz készült babasorozatoknak.(pl. 1 éves megrendeléskor automatikusan kaptál egy babát) De ez a téma megérdemel majd egy hosszabb bejegyzést.

Szóval vettem kb. fél éve egy vörös hajú Clara babát. Gyönyörű szép, dús haja van, szépen kidolgozott, és vanília illatot áraszt!!! Nem viccelek. Kora szerint 7 éves kislányt formáz, és egyébként is ilyen korú gyereknek ajánlják. Karcsú gyerekteste van, amit jól lehet öltöztetni.
Akkor még nem is gondoltam, hogy nem sokkal rá feltűnik majd egy barna hajú Chloé baba is a vaterán, amit aztán nem vettem meg, mert sajnáltam 5000 Ft-ot adni érte. De amikor újra feltűnt Clara elérhető áron, lecsaptam rá! Szóval most már két Clara babám van.

Csak arra várnak, hogy felruházzam őket!





Így néznek ki ruha nélkül:


Itt következzen egy kis fordítás franciáról magyarra a babák történetéről:



A francia Corolle cég(amit egyébként 1990-ben felvásárolt a Mattel!!!) 2001-ben dobott piacra két, küllemre hasonló, de különböző hajszínű babát: Camille-t és Clará-t. A babák 33cm magasak voltak, és enyhe vanília illatot árasztottak.

"Bemutatkozik a babák új generációja, akiket nem lehet nem szeretni... épp ezért hívjuk őket"Kedveseimnek"(drágáim, kincseim, stb.)" szólt a reklámszöveget.

A "Kedveseim" babák a kislányok alter ego-ja akart lenni. Bármelyik kislány tud azonosulni Camille-al, vagy Clara-val, hiszem hasonlóan viselkednek és hasonló ruhákban is járnak mint ő.
(a babákhoz rövid jellemrajzok is tartoznak- lásd fotók fölötti szöveg).

2001-ben még Spanyolországban gyártották a babákat, majd 2002-re a baba és az összes kiegészítő gyártását áttették Kínába. Az ötlet és a tervezés francia, csak a gyártás került ki a kezük alól.

Magának a babáknak "szobrász/formázó szülőanyja" nincs, a Corolle kreatív csapata közösen tervezi meg őket.
Összesen 8 darab "Kedveseim" baba van. Mindegyik baba neve "C" betűvel kezdődik: Camille, Clara, Chloé, Cathy, Cécile ugyanolyan modell alapján készül, Charles, Candice és Capucine külön modellt kapott.
A nevek mellett szerepel, mikor gyártották őket, van amit teljesen kivontak azóta a forgalomból és már csak használtan lehet megvenni(pl. Charles, Candice,

Camille és Clara a parkban ismerkedtek meg, és rögtön barátok lettek.(2001) Candice-el és Chloé-val egy táncórán találkoztak.(2003)

Camille(2001-2012) meggondolt és intellektuális alkat. Rátermettségének és jó ötleteinek köszönhetően bármilyen nehéz helyzetből képes kiutat találni. Camille-nak nincs testvére, Caramela kiskutyája a társa, aki leginkább butaságokat csinál.


Clara(2001-2012) spontán alkat, sportos, élénk. Sokszor meggondolatlanul és hamar cselekszik.


Candice(2003-2004) imádja a táncot és a zenét, és legszívesebben a 14 éves Justine nevű nővérével szeret lenni. Candice egyébként ázsiai típus.


Chloé(2003-2012)egy igazi divatbolond és imád vásárolni


Cécile(2003-2012), ő az afro baba


Charles(2004-2005)az egyetlen fiú köztük


Capucine(2009-2012) egy igazi ázsia baba , ez jól látszik az arcvonásain.


Tipikusan amerikai dolog, hogy a babákhoz élettörténetet találnak ki, amit a doboz hátuljára írnak. Ez Franciaországban teljesn figyelmen kívül hagyta gyerekeket. Egy felmérés közben megmutatták nekik a doboz hátulján leírtakat, mire a válaszuk körülbelül ez volt: "Furcsa! Az én Claram sok mindent csinál,de ezt nem!" A gyerekek szeretnek saját maguk kitalálni történeteket a babájukról, ettől lesz mindegyik egyedi a szemükben.


A kedvenc Corolle babás blogok, honlapok. A lista végtelenségig bővíthető:

A legrészletesebb leírás franciául a Les Chéries Corolle babákról.

Gyönyörű babaruhákat köt ez a gyűjtő, nem csak Les Chéries babáknak, a Les Chéries De Vaniline blogon.

Itt eredeti babakatalógusokat nézegethetsz.

Itt pedig a Corolle cég előtörténete olvasható.

Sok egyéb márka mellett, Catherine Refabert, a Corolle babatervezőjének gyönyörű babái is láthatók ezen a honlapon.

1 megjegyzés:

Fricskamacska írta...

Ó, de csodaszépek! Én is szeretnék egyszer egy ilyet, de most a motoros Ken és a Happy family van a várólista elején :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...