Pinterest

2013. március 23., szombat

Híres babakészítő nők sorozat 1 rész: Käthe Kruse
Arra gondoltam, összegyűjtöm egy sorozatba azokat a híres babakészítőket, akiket nagyra becsülök, szeretek és akiknek a babáit gyűjtöm.

A legelső, akiről írok a német származású Käthe Kruse. A cikk az alábbi angol nyelvű oldal teljes szövegének és képanyagának felhasználásával készült némi kegészítéssel.

Ha még emlékeztek nekem is van egy 60-as évekbeli Käthe Kruse babám.

De a történet ennél sokkal hamarabb kezdődött.

Käthe Kruse 1883 szeptember 17.--én született Katharina Simon néven, az akkor Németországhoz tartozó Breslauban(ma ez a város Lengyelországhoz tartozik és Wrocław-nak hívják, magyarul Boroszlónak) egy varrónő törvénytelen lányaként.
16 évesen színésznőnek készült és színi leckéket vett Otto Gerlach színésztől.17 évesen került Berlinbe, ahol komoly színészi karrier várt rá. Belevetette magát a nagyvárosi életbe.Itt találkozott a híres szobrásszal Max Kruseval 1902-ben, akibe első látásra beleszeretett. Nem akart a felesége lenni, de gyereket szeretett volna tőle. Maxnak már 4 gyereke volt az első házasságából.Első gyermekük, Maria Speranza (Mimerle) 1902 december 2.-án született. Kathe akkor 19 éves volt, Max 47.Max úgy gondolta, hogy Berlin nem alkalmas egy gyerek felnevelésére, ezért Katherinát, és Mariát Asconaba küldte, a Lago Maggiore tó mellé. Persze az sem volt mellékes, hogy a művészélet mellett nehéz a családra figyelni. Második kislányuk Sofia Ostara (Fifi)1904-ben született Svájban, Oberwaid mellett. Max Berlinben dolgozott, de gyakran látogatta fiatal feleségét és gyermekeit.

Mimerle 1905 karácsonyára egy babát kért az anyukájától: "Olyan legyen, mint te és Szűz Mária. Vagyis olyan puha és ölelgethető legyen, mint az anyukája és mint Sofia a kistestvére.. Ez feladta a leckét Käthenak, megkérte Maxot, hogy keressen neki egy ilyen babát Berlinben. Max nem talált a kérésnek megfelelő babát, csak kínai porcelánfejű babákat.Valószínűleg ilyeneket.

Ezt a mázas porcelánfejű babát 1940-ig gyártották)

Max válaszként azt írta:
"Nem, nem veszek neked babát! Szörnyűek! Hogy tudna egy kemény, hideg és merev baba anyai érzéseket kelteni egy gyermekben? Készíts neki egyet te magad, elég kreatív vagy!"
Más út nem lévén, a művészi tehetségét kellett kibontakoztatnia.

Az első baba amit készített, így készült: egy törölközőt megtöltött meleg homokkal, a kezeknél és a lábaknál megcsomózta az anyagot, a feje helyére pedig egy textillel bevont krumplit tett. Nagy keservek árán szemet, szájat, és orrot is készített a babának.
Meg kell hagyni, nem volt egy mestermű, de Mimerle imádta! A babát Oscarnak nevezték el, mint Max fiútestvét. Később több hasonló baba készült a lassan növögető Kruse gyerekeknek.Kathe , Mimerle és Fifi


1909-ben született meg harmadik lányuk, Johanna Ermfriede (Hannerle). A szülők ekkor határozták el, hogy összeházasodnak, ami még ebben az évben meg is történt Münchenben.

Käthe és a gyerekek 1910-ben visszatértek Berlinbe. Käthe egy korábbi Müncheni látogatása során fedezte fel egy flamand barokk szobrász kisgyermeket ábrázoló mellszobrának egy másolatát.
A művész neve Frans Duquesnoy, röviden Il Fiammingo- A flamand (1597 – 1643) volt.(édesapjának Idősebb Jerôme Duquesnoynak - aki maga is szobrász volt- egyik legismertebb alkotása ma is látható Brüsszelben: a Pisilő kisfiú szobra:-)

A kisfiú fej valószínűleg egy puttó szoborhoz készült tanulmány lehetett.

Pl. itt egy tőle származó Puttó rajz tanulmányPisilő kisfiú - Idősebb Jerôme Duquesnoy szobra

Annyira megtetszett neki a szobor, hogy elkezdett az arcvonásaival, fejformájával kisérletezni. Így született meg az első Käthe Kruse baba, mely kizárólag a saját gyerekeinek készült.

Amikor azonban felkérték, hogy ő is vegyen részt a Tietz áruházban(ma KaDeWe-nek hívják) megrendezett 'Spielzeug aus eigener Hand'(Házi készítésű játékok) kiállításon, úgy döntött, készít egy egész sorozatot a babáiból.A babák természetes anyagból voltak, nem voltak törékenyek és azért készültek, hogy dédelgessék őket. Anyaguk csalánszövet volt. Az első babák még egyszerű szabással készültek, majd egyre bonyolultabbak lettek. Fejüket művészolajfestékkel festették. Jellemzőek voltak a kifejező szemek, amelyeket több réteg festékkel festettek élethűvé. A babák ruhája úgynevezett háziruha volt, természetes anyagokból, mint pl. a gyapjú és bőr készült.

A kézzel készült babákra mindenki felfigyelt, mintha csak erre vártak volna. Kathe tökéletesítette a babák kialakítását. A saját gyerekei voltak a mintái a babáknak. A játékkereskedők és a babagyárak is egycsapásra érdeklődni kezdtek a természetes arcvonású babák iránt.A Kruse család egyetértett abban, hogy Käthe nem készítheti egymaga a babákat.

Babák 1910-ből

1910 decemberében szerződést kötöttek a 'Kämmer und Reinhardt' babagyártó céggel, hogy legyártsák Käthe babáit. 'Baby Bauz' néven forgalmazták a babákat, de csak egy párat tudtak eladni belőlük. Max és Käthe nem volt megelégedve a babák minőségével, ezért a szerződést pár hónap múlva fel is bontották.

Íme egy baba, amit ez a cég készített


1911 őszén egy távirat érkezett Amerikából, amiben 150 babát rendeltek meg. Käthe elhatározta, hogy ő maga fogja megcsinálni őket. Berlini házuk rövid idő alatt rögtönzött műhellyé alakult. Nagy lelkesedéssel megindult a munka: 5 munkás, a festő Breyer, és pár bedolgozó segítségével. Az első megrendelést hamarosan követte egy másik, ami már 500 babáról szólt európai megrendelőktől.


Holland ruhás babák

A berlini ház hirtelen túl kicsinek bizonyult, ezért egy újabb műhelyt kellett találni.
Hannerle szamárköhögést kapott és a család Bad Kösenbe költözött. Käthe első valódi munkahelye a Friedrichstraße-n volt, itt folytatta a munkát. Még csak 29 volt!


Hanne babákkal 1912

Képek a Bad Köseni gyárból Pueppilottchen csodás blogjáról kölcsönözve1911-ben Berlinben megszületett első fiúk és örökösük Michael. Második fiúk, Jochen (Jockerle)1912-ben született Bad Kösenben.


A Kruse család 1914-ben

1918-ban megszülett újabb fiúgyermeke Friedebald, aki 3 éves korában modellt ült Igor von Jakimow szobrászművésznek. Erről a mellszoborról mintázta "A német gyermek" (German child)nevű babáját.


Friedebald


A "német gyermek" típusú baba
Kislányt is készítettek ebből a típusból


Friedebald és Ilsebil

1921-ben született legutolsó fia Max.1923-ban egy nagyobb műhelyt kellett keresni. A Friedrichstraße-n álló, használaton kívüli 'Pädagoguim' épületét alakították át a Käthe Kruse Cég számára.

1925-ben már olyan sikere volt a a babáinak, hogy egyesek ipari méretekben kezdték el másolni. Az így készült babák csúnyák, lelketlenek voltak, és Kathe beperelte a készítőket. Ez volt az első eset, amikor valaki ilyen ügyben meg is nyerte a pert.

Az oktatási célokra és játéknak készült babák mellett, amivel világhírű lett, a Kruse cég kirakati bábukat is elkezdett gyártani. Az üzlet berobbant és az 1937-es Párizsi Világkiállításon Käthe aranyérmet nyert. Az örömmel azonban bánat is járt, férje Max 1942-ben, 88 éves korában meghalt, a háborúban mindkét fiát elvesztette, 1943-ban Jochen, majd 1944-ben Friedebald halt meg.

A háború után a szovjet csapatok elfoglalták Bad Kösent, és nagyon nehéz nehéz körülmények között tudták csak folytatni a munkát. Käthe 1950-ben mindent maga mögött hagyott és az akkori Nyugat-Németországba szökött.

Gyermekei támogatásával újraépítette élete munkáját. Michael már 1947-ben létrehozott egy működő műhelyt Donauwörth-ben, Max 1949-ben csatlakozott hozzá.

Käthe itt élt visszavonulásáig, majd 1956-ban Münchenbe költözött. Ugyanebben az évben, elnyerte a "Bundesverdienstkreuz 1e Klasse"(Németországi Szövetségi Köztársaság érdemrendjének 1 fokozata) díjat. Ilyen megtiszteltetés ritkán adatott meg egy nőnek. 1958-ban, Michael és Max is visszavonult a cégből és Käthe lánya, Hanne és férje, Heinz Adler folytatta anyja életművét sikeresen. Hanne vezetett be új alapanyagokat is, mint velúr és frottír a csecsemő babák testének készítéséhez.

Hanne Adler-Kruse 1989 decemberében elnyerte a "Bundesverdienstkreuz am Bande"(Németországi Szövetségi Köztársaság érdemrendjének érdemkeresztjét a szalaggal )érdemrendjét.

Käthe maga mondta, sikereit a babáknak köszönheti. Tény hogy vállalkozása termékeny talajra talált az akkori Németországban. Ő indította el az új pedagógiai gondolkodást felhívva a figyelmet arra, hogy a gyerekek életkorából adódó jellemzőket és személyiségüket kell figyelembe venni. Ezek az ötletek tették a babáit szülők és gyerekek számára olyan népszerű és szerethetővé.

Käthe, vagy ahogyan a gyermekei hívták Kätchen 85 évesen, 1968 július 19-én halt meg, Murnauban. Az élete eseménydús volt és sokszor viharos, de egyben boldog és sikeres is. A nevét a babái megőrzik generációkon keresztül." Mikor meghalt, a nevét az egész világon ismerték, sokkal többen, mint az egyébként tehetséges festő és szobrász férjének, Max nevét valaha is.
Néhány fotó a babáiról
Kathe babái

Eddig tartott a cikk. És mint minden sikeres történet, ez is folytatódik, mert ma is léteznek és megvásárolhatók új Käthe Kruse babák hasonló stílusban és minőségben.

A babák alapanyaga muszlin, rénszarvasszőrrel tömve, vagy egy belső vázra épített, kitömött kötött pamut. A gyűjtők számára limitált példányban kiadnak egy egy sorozatot a legnépszerűbb babákból.

Modern babák


Marie, teljesen vinyl testű baba

Rengeteg csodálatos fotó,nézhető meg a babáiról a PINTEREST-en.

1 megjegyzés:

Fricskamacska írta...

Istenem, a régi babák arca annyira kifejező, olyan megfogó! Ilyeneket tényleg művészet készíteni!!! Köszönöm, hoyg megosztottad ezeket az infókat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...