Pinterest

2015. május 18., hétfő

Sasha Course babák - Babatanfolyami babák




Mivel tavaly karácsonyra Anna Votaw: Sasha doll- The history című könyvét kértem a Jézuskától, gondoltam fordítok ebből is pár érdekességet.

Svájci oldalakat nézegettem, amikor olyan puhatestű Sasha babákat fedeztem fel, amiket eddig még nem láttam. Ezeket babakészítő tanfolyamon készítették Sasha Morgenthaler diákjai.    







 
Sasha Morghentaler és asszisztense 1973 és 1993 között tanfolyamokon tanította hogyan kell Sasha babákat készíteni. Ezeket a babákat Course doll-nak hívták. Ha ilyen eladó babát látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy tanfolyamon készültek és diákok készítették, nem pedig maga a művész.
52-53 cm magasak

Fotó: www.quintessentia.com

Mindegyik babának gipszből volt az arca formázva. Igazából ez csak egy arcmaszk volt, a fej hátsó része hiányzott. Az arcmaszkot trikó anyaggal vonták be(ráragasztották a gipszre). A szemet és a szájat tipikusan Sasha vonásai szerint festették, ezért mindegyik baba hasonló lett. Nem engedték megváltoztatni a festést.
   









Fotó: http://mountainmullins.com


 A baba teste testszínű(barack) trikó anyagból készült. A baba nem volt karcsú, egyenes szabású volt a teste és a lába is. Aránylag vastag lábak, vékonyabb karok. A karja befele hajlott. A kéz ujjait levarrással jelezték vagy csak a hüvelyujjat varrták külön.

 A baba testét faforgáccsal tömték ki. A fej hátsó részére összehajtogatott újságpapírt tömtek, erre raffiából vagy emberi hajból készült hajat varrtak.(mint egy paróka).   

Fotó: http://mountainmullins.com


 
A képen látható babáknak eredeti emberi hajból készült a parókája. A ruhájuk természetes anyagokból van, len és pamut és egyszerű szabásuk van, pont mint a kemény műanyagból készült Sasha babáknak.

A fotó Ginger honlapjáról való:  

Sasha Shangri-La 

oldalról,  ahol még több szép babát is láthattok.


A kedvenc Sasha babás oldalaim:

Facebook oldal, egyszerűen mesés, tele szebbnél szebb babákkal:
Puppen- und Spielzeugmuseum   

Honlap, remek házi készítésű ruhákkal és további linkekkel:
Kendal's Sasha Brood

Végül egy - két kép Sasha rajongóknak:

Amerikai hölgyek kezükben a tanfolyamon készült babájukkal
Trudy Löffler irányítása alatt készült babák

sashavillage.blogspot

sashavillage.blogspot

sashacomoneo.blogspot

5 megjegyzés:

Fricskamacska írta...

Nagyon érdekesekezek a babák! Mikor a legújabb családtagom megszereztem, az eladó azt mondta, hogy olyan csúnya. Hozzád irányítottam, és megváltozott a véleménye, valamint közölte, nemis gondolta volna, micsoda története van egy-egy babának.

Bambuc írta...

De jó! Köszönöm hogy ide irányítottad, olyan jó hallani, ha valakinek megváltozik a véleménye egy babáról. Igazából ezért írom a blogon a babatörténeteket és ismertetőket, mert amit megismerünk, azt megszeretjük.

Ashoka írta...

Piękne są , takie prawdziwe miękkie przyjaciółki dla dziewczynki:)

Tristen írta...

De nagyon szépek ezek a babák! Nem semmi babavarró-tanfolyam lehetett azért :) lehet, hogy most is jó lenne ilyesmi.Nagyon jó lett az írásod.Öröm olvasni, és olyan jó, hogy valaki időről időre ír ilyen érdekes régi dolgokat babákról !! :)

luna írta...

Micsoda hangulata lehetett anno egy ilyen tanfolyamnak. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...