Pinterest

2015. május 16., szombat

Szív család - Heart Family - cikk fordítás

Nem meglepő, hogy kedvenc témám a baba család . Találtam is egy jó kis cikket, amit lefordítottam nektek.


PLAY STUFF BLOG The Heart of the Issue: Mattel’s Forgotten Family

Asztronauta barbie 1994 - Karrier sorozat
Őslénykutató barbie -
Karrier sorozat

 "Barbie sikeresen megvalósította az álmait, bebizonyítva azt, hogy a lányok minden álma valóra válik, ha nagyon akarják, és hol asztronauta, hol őslénykutató, hol korcsolyabajnok lett, miközben Kennel egy csodálatos, csillogó, bár irreális életet éltek.


 Fitten, lebarnulva, tökéletes ruhában(bár néha kissé alulöltözve)állnak előttünk. Rengeteg járművük, házuk és barátjuk van, akikkel a hétvégéket Malibu Beachen töltik, vagy jet-skyvel száguldoznak egyik helyről a másikra.



Malibu Beach Party Set 1987
California Barbie and friends


Fotó INNEN

Tömören, a pár az 1980-as évek vége, 1990-es évek elejei Dél-Kaliforniai fiatalok életet élte.
Ez tényleg jó mókának tűnt, de mi van azokkal, akik egy nyugodtabb életre vágytak, mondjuk a keleti parton, ahol havazik és a tengerpartot nem lehet a nap 24 órájában használni? Mi a helyzet velünk, akiknek csak egy autója és egy kétszobás lakása és csak egy-két közeli barátja van?





Az 1980-as évek legkedveltebb barbie típusú babacsaládja a Mattel által kiadott Heart Family család. Ironikus módon szinte teljes ellentétben álltak azzal, amit Barbie képviselt.

Bemutatom a Heart Family családot: 
- egy gyönyörű, barna hajú anyuka baba rózsaszín ruhában,
- egy sikeres és lendületes apuka baba kék nadrágban, kék inggel, nyakkendővel, és nadrágtartóval
- két imádni való iker gyerek, egy fiú és egy lány


A Mattel 1985-ben vezette be a Heart Family családot a Barbie történetbe, mint a barátaikat, de hamar  függetlenítették a családot Barbietól.

A Heart Family egy család centrikus, egyszerűsített életmódot élt, ami úgy tűnt, üdítően hatott a sok Malibun töltött hétvége után.

A Heart Family családnak a Corvette és a nagy lakóautó helyett, egy Volkswagen Cabriolet családi autójuk volt, hátul biztonsági gyereküléssel a kicsiknek. Ráadásul nem egy hatalmas álom kastélyban laktak, hanem egy négy helyiségből álló házban, amely minden olyan kiegészítőt tartalmazott, ami a családi élethez szükséges: alapvető bútorok, bölcső, magasított gyerekszék, és ami a legfontosabb, egy családi asztal(!).


Loving Home

Röviden, a ház is azt kívánta jelképezni, hogy a nagyságnál fontosabb a szeretet, ami benne lakik.
A Heart Family család óriási népszerűségnek örvendett a 1980-as, 1990-es években. Úgy tűnt, minden korombeli lánynak megvan ez a babacsaládja. Senki sem tudta, honnan jöttek, vagy hogy mi a nevük a családtagoknak, nem különálló személyiségekként kezelték őket, hanem együtt, családként. A hiányzó keresztnevek a babákat kissé általánossá tették, a velük játszó gyerekek fantáziájára bízva hogy akár saját családjukból inspirálódva elnevezzék őket.
Így a gyerekek sokkal jobban tudtak ezekhez a karakterekhez lelkileg kapcsolódni, mint Barbiehoz és Kenhez valaha is.

A Heart Family család nagy nemzetközi sikere ellenére, csak rövid ideig uralkodott a baba királyság élén. Úgy tűnik, sokan elfelejtették őket az elmúlt pár évtizedben. Talán azért, mert ők sosem törekedtek a csillogásra és a hírnévre. Szeretném azt hinni, hogy az életük ugyanúgy folytatódott, mint egy igazi családé. A gyerekek felnőttek, főiskolára mentek, diplomát szereztek, miközben Mr. és Mrs. Heart már a korai nyugdíjas élet örömeit tervezi és egy hosszú utazásra készülnek.

Ellentétben velük, Barbie egy napot sem öregedett, és a csillogása cseppet sem fakult meg. Kennek még mindig kockásra gyúrt hasa és tökéletesen fésült haja van, és a Corvette még mindig úgy száguld, mint az álom."

Eddig tart a cikk.

A Heart Family család az elsők között volt, amit megvettem. Az anyuka baba többször is hozzám került, de mindannyiszor továbbutazott, mígnem az utolsó, ami a férjem unokatestvérének a régi babája volt,  nálam maradt, körülvéve sok-sok kisgyerekkel. Köztük egy kislánnyal az ikrekből.




A különböző országokban árult Heart Family babákról bővebben Drikabarbi blogján olvashattok.

Az  anyuka babáról pedig legközelebb mutatok fotókat. 



5 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszi a cikket, ilyen szemmel még sosem néztem ennek a családnak a történetét, nagyon érdekes volt! :)

világbaba írta...

Nagyon szuper, hogy lefordítottad a cikket! Régebben rábukkantam én is, de meg is feledkeztem róla. A Heart gyerkőceid gyönyörűek! Kíváncsian várom a fotót az anyukáról! Nekem ezek a babák a gyengéim. Kislányként sokat játszottam velük, a barátnőmnek voltak ilyen babái. Gyűjtőként, a családból a kisfiút sikerült először megvennem, majd jött a kislány, nagyszülők, apa, anya. Nekik a ruhájukat is külön megvettem, hogy minél teljesebb legyen a család. Szóval, imádom őket! Jó, hogy írtál róluk! :-)

Bambuc írta...

Köszönöm lányok:-) Örülök, hogy ti is érdekesnek találjátok a háttértörténetét a babáknak.

Olyan érdekes játéktörténet szempontjából, mit és mikor adott ki a Mattel!

Linor Goralik: Barbie az igazi szőkenő c. könyvében sokat lehet olvasni ezekről a miértekről.

Fricskamacska írta...

Nálunk is lassan, e biztosan gyarapodik a család, a gyerekekből is vannak, a nagyi, és az anyujka is nálunk van már, csak a család férfi tagjai hiányoznak :)

luna írta...

Nagyon jó cikk! Az asztronauta Barbie nagyon tetszik. Egyik évben elkezdték kiadni a Lehetnék... sorozatot. Abból van meg egy pár baba..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...