Pinterest

2015. április 30., csütörtök

A babaház királynője - Sanziana



Ej, de sokszor hallottam a nővéremtől, hogy gyerekkoromban szétszedtem a babáit és nem raktam össze, persze! Amikor 1 éves lettem, ő kapott egy 75 cm magas Aradeanca babát, hát ő is áldozatul esett a kis kezeimnek. Amikor megláttam aukción a fenti képen látható babát, rögtön beugrott, honnan is olyan ismerős. Persze annak a régi babának fekete volt a haja és más volt a ruhája, de egyébként nagyrészt ugyanaz.

Tehát bemutatom a kisasszonyt.

Ő SANZIANA
Magassága 75 cm
A teste és végtagjai kemény műanyagból készültek, a feje puha gumi.
Rengeteg és sűrű műszálból tűzött haja van.
Gyártója: Aradeanca babagyár 1970-80 között
Beazonosítása ERRŐL A BLOGRÓL



Az Aradeanca gyárban több ilyen nagy méretű(75-85 cm) babát készítettek, amelyeken a ruhaboltokban, mint egy próbabán, a gyerekruhákat mutatták be. Eredetileg azonban gyerekjátéknak készültek. Persze ebben a méretben elég nehéz vele játszani, ezt felnőtt fejjel mondom.

A baba cipőjét például nagyon nehéz feladni, mert annyira kemény műanyagból öntötték.

Sanziana egy igazi kisasszony baba. Van pamutból készült alsóneműje, csipkés alsószoknyája, műszálas anyagból készült 1970-es évekbeli "A" vonalú ruhája.



A szeme , mint a legtöbb aradi babának, elég nehezen csukódik, nincs jól kisúlyozva(kicsi az ólomnehezék a szemében). Szerencsére ezt a babát senki sem akarta kisminkelni, átfesteni a száját, stb. Olyan mintha új lenne. A nyaklánca is műanyag és nem lehet levenni.

És hogy lássátok a méretbeli különbséget Sanziana és a többi aradi babám között, íme egy két kép Liliana , Geta és Sanziana részvételével.



Geta, a legkisebb 29 cm magas, Liliana 55 cm, Sanziana pedig 75 cm

A lányok szívesen sétáltak egyet a napütéses kertben. A tömbház hátsó fala pedig igazi retro hangulatot kölcsönzött a képeknek:-)



Tudom, hogy őrültség egy ekkora babát megvenni, mert nincs hova kitegyem, megy a szekrénybe egyelőre, de mondjátok meg, ha én nem veszem meg, akkor ki? Elkallódjon, kidobják, mikor egy csomó ember dolgozott rajta valamikor nagy szeretettel?
A minősége még mindig kifogástalan, nem úgy mint a mai kínai babáké és 10 év múlva is ilyen lesz, csak a haja fog kicsit bezöldülni az időtől.

Egyszerűen nem hagyhattam ott...






3 megjegyzés:

Ashoka írta...

Wow how beautiful she is :)

Eye írta...

Gyönyörű ez a baba, nem csodálom, hogy elcsábultál! Érdekes módon az, hogy az egyik szemhéj félárbócra van eresztve, az én szememben még bájosabbá teszi, megadja a karaktert az összhatásnak. Előbb-utóbb a helye is megkerül :)

Inka írta...

ależ Ona rasowa! posągowa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...