Pinterest

2013. szeptember 5., csütörtök

Híres babakészítő nők sorozat 2. rész: Sasha MorgenthalerFolytatom a babakészítő nők sorozatot, egy újabb fantasztikus művésszel, aki 40 éves kora után kezdett csak bele a babakészítésbe, és megalkotta a babák Mona Lisáját, Sashát.

Hihetetlen szerencsének köszönhetően van egy nagylány és két csecsemő Sasha babám, csakúgy, mint Fricskamacskának:-)
Az alkotórólA „Sasha” babák nevüket a készítőjükről, Sasha Morgenthalerről kapták, aki Mary Magdalena Alexandra von Sinner néven született 1893 november 30-án, Bernben, Svájcban. 1975 február 18-án halt meg, 75 éves korában.

Már fiatal korában festett és szobrászkodott. A művészetbarát von Sinner családban gyakran fordultak meg a kor híres művészei. Többek között Paul Klee festőművész, aki pártfogásába is vette a tehetséges fiatal lányt és bevezette a Der Blaue Reiter(A Kék lovas) festőcsoport tagjai közé, akik közé tartozott Vaszilij Kandinsky is. Ugyancsak ő volt az, aki bejuttatta a Genfi Képművészeti Iskolába. 1915-ben, mint sok magyar festőművész is , Hollósy Simon antiakadémista müncheni magániskolájában tanult rajzolni és ismerte meg az anatómiát.

1916-ban feleségül ment művész társához, Ernst Morgenthaler festőhöz. 3 gyermekük született, 2 fiú és egy lány. Először nekik kezdett el babákat és játékállatokat készíteni, rongyból. Három gyermeke megszületése után, 40 éves kora körül kezdett el komolyabban foglalkozni a babakészítéssel. 1935-ben elvégezte Bazelben a szülésznőképzőt.1940-ben megalapította a Frauen-Hülfstrupp társaságot Zürich-ben, melynek feladata volt figyelemmel kísérni és segíteni a 2.világháborúban elárvult menekült gyerekek szállítását Svájcon keresztül.
Férjével humanitárius utak alkalmával bejárta a világot és különböző nemzetiségű gyermekkel találkozott. Ők adták az inspirációt a babáihoz. Járt Észak Afrikában is tanulmányúton és számos más országban.

Az első babáinak rongyból volt a teste. Idővel különböző anyagokkal kísérletezett, mint belső drótvázzal megerősített gipsz, viasz, illetve korai szintetikus műanyag. Az arc és a végtagok kissé aszimmetrikusak voltak. 1942 és 1974 között készültek ezek az úgynevezett Stúdió babák(Studio Dolls). Az összes baba száját és szemét saját maga festette meg, a babák testét is maga öntötte műanyagból.

Stúdió baba textiltestű korabeli ruhákkalMár 50 éves volt, amikor egy kis csapatot gyűjtött maga köré, ami segített a babagyártásban. A becenevéről „Sasha”-nak elkeresztelt babák ruhájának anyagát, színét gondosan válogatta ki, a varrást bedolgozókkal oldotta meg, akiknek a munkáját maga felügyelte. A babák leginkább játszóruhát viseltek, mint valamikor a gyermekei. Bár akadtak fehér ünneplő ruhát viselő babák is. A kis szériaszámban készült Stúdió Babák ma a legkeresettebb a gyűjtők körében. Legalább négyféle arctípust lehet a korai babák között megkülönböztetni, mert itt még kísérletezett a művész az arcvonásokkal.Ez is egy ritka Stúdió baba


A kézzel készült babáknak magas volt az eladási ára, márpedig Sasha szerette volna, ha minden gyerek meg tudja venni a babáját. Ezért 1964-ben, megegyezett a német Götz gyárral, hogy kezdje el a Sasha babák tömegtermelését. Az első Götz szériával nem volt elégedett, mert a cég, az eladási ár csökkentése miatt, bizonyos változtatásokat hajtott végre a baba arcán és testén, és nem vállalta az arcvonások és a szem kézi festését sem.

Ezért már 1965-ben megegyezett az angliai Frido-val(1970- Trendon Ltd. lett a neve), hogy készítse ő a babákat. A cégtulajdonos, Sara Doggart és férje John, egy svájci játékkatalógusban látták meg a Sasha babákat, és azonnal beleszerettek. Mindenképpen el akarták vállalni a gyártását, bár akkor még nem tudták, hogy Sasha már szerződést kötött a Götz-el. Ennek ellenére, üzleti kapcsolatuk gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen Sasha saját maga tanította meg Sarát a babák arcának kifestésére, és maradéktalanul elégedett volt az angol babák minőségével.
Az első Sasha baba 1965 október 8 -án került a svájci Migros üzlet polcára.

Amikor Angliában először megjelentek a Sasha babák, az angol piacot uraló ”Rosebud Dolls” cég, „jó szerencsét kívánt” nekik, mert nem gondolták hogy EGY ILYEN SZÍNŰ babát valaha is el lehet adni! Az emberek hozzá voltak szokva a rózsaszín bőrű babákhoz(ez még a viaszbabák öröksége). Kezdetben nem is volt nagy sikere.

Amikor Frido 1968-ban a Creative Playthings-en keresztül árulni kezdte őket, az eladás megduplázódott. Amerika lett az első számú felvásárló, majd Svájc, utána fej- fej mellett Anglia és Németország. A minden évben megrendezett Toy Fair-en lehetett a játéküzletek tulajdonosaival találkozni, például Yvonne-nal, a híres Dolls and Dreams üzlet tulajdonosával New Yorkból. Yvonne-on keresztül, hatalmas vevőköre alakult ki Amerikában a babának.

Az elkövetkezendő pár évben intenzív versengés kezdődött a Götz és a Frido cég(1970-Trenton Ltd.) között a Sasha baba piac fölötti uralomért. Egy időre a Frido javára dőlt el a verseny.

A Götz gyár 1970-ben befejezte a babák gyártását. Frido 1986-ig gyártotta őket, amíg a tulajdonosok, John és Sara Doggart vissza nem vonultak.

Götz 1960-as Sasha baba


A Götz csak 1996-ban kezdte el újra gyártani a Sasha babákat egészen 2001-ig. A második Götz sorozatnál már igyekezett az eredeti elképzelések szerint megformázni a babát. Elővették a régi fej és test öntőformákat, és a szemek festését kézzel fejezték be.

Sasha élete végéig tanított babakészítést érdeklődőknek. A tanfolyam alatt készült babákat „course doll”-nak hívjuk. Ezeknek a babáknak a teste rongyból készült, mint az első Stúdió Babáké.

Akik személyesen ismerték, kedves, rokonszenves, jó humorú hölgynek írják le Sasha Morgenthalert, akiknek mindig volt ideje leülni a dolgozóival beszélgetni, és meghallgatni a mondandójukat.A babákról

A Sasha babákat egyediség, valósághű arckifejezés, egyedi testszín, a részletek finom kidolgozása jellemzi mind a babák, mind a ruhák szempontjából. A babáknak nincs mesterségesen eltúlzott mosolya. Alkotójuk úgy gondolta, hogy a 2. világháború borzalmait átélő gyerekek nem tudnának mosolygó babákkal játszani. Ő maga mesélte, hogy mikor egyszer gyerekként szomorú volt, nekiesett a babájának és körömreszelővel lereszelte a mosolyt a babája szájától.
Mint mondta: „Nem egy groteszk karikatúra fejezi ki egy gyermek valódi érzéseit. Egy alig faragott fadarab is több, mint egy hagyományos baba eltúlzott mosollyal.”

Sasha eredeti elképzelése az volt, hogy a babái A GYERMEKet testesítsék meg, univerzálisan,így már a tömegtermelés megkezdésekor a babák tejeskávészínűek voltak, hogy ne kötődjenek egyik etnikumhoz sem. A 1970-es évek első felében bevezették a fekete bőrű babákat, akiknek nagyon sötét tónusú volt a bőrük, mely csak az évtized második felében világosodott ki. Az 1980 körül gyártott kaukázusi babák bőrtónusa már halványabb volt,mint az eredeti tónus. egyébként háromféle bőrtónusban készítették a babákat.

Különböző bőrtónusú babákA babák haja lehetett barna, fekete, szőke, vörös. Az Angliában gyártott babák különösen szépek, mert mindegyik egyedien van kifestve. A Frido cég az elején minden babát kézzel festett ki, Sasha halála után, szitanyomással nyomták rá a szemeket és kézi festéssel rásegítettek.

Sasha - szőke 1960-as évekSasha -1969 Götz köldöknélküli (no-navel)


A babákat lehetett lánynak vagy fiúnak öltöztetni. A testük aszimmetrikus volt, ezért nagyon sokféle pozícióba be lehetett őket állítani, és megálltak a saját lábukon, sőt, olyan jól ki voltak egyensúlyozva hogy kézen állva sem dőltek el.

Sasha megáll a lábán


és a kezén is


A kaukázusi típusú fiú babát a 1960-as, 70-es, 80-as években Gregor-nak nevezték. A fekete bőrű fiút Caleb-nek, a fekete bőrű lányt Cora-nak.

Sasha és Gregor - Trendon


Gregor - Götz 1967


Caleb - Trendon 1984


Cora


Nemcsak a ruhák, de a babák szandálja is jó minőségű bőrből készült.

angol szandál 1970


és megint angol szandálok


Német Götz szandál


1970-ben kezdtek el csecsemő babákat készíteni - barna hajú lányt és szőke hajú kisfiút. Egészen 1978-ig, a nemüket is jelölték, később már a különböző variációk miatt ezt elhagyták. A 30 cm magas csecsemőbabák csak ülni és feküdni tudtak. Ebben az időben Sasha a bábaképző számára készített anatómiailag korrekt csecsemőbabákat.

Trendon csecsemő kisfiú 1980


Trendon csecsemő kisfiú 1970-78 - az én kisfiú babám


Trendon csecsemő lány - az én kislány babám


A legutolsó méret, amit gyártottak, a totyogó méretű baba, ebből is készült többféle haj és bőrszínű baba.Ahhoz, hogy igazi Sashaphilek legyünk, tudnunk kell hogyan azonosítsunk egy Sasha babát? Erre itt a megfelelő link:-)

1. Nézzük meg a babák talpát! A Stúdió Babák, 1942-1975 között készültek, és Sasha Morgenthaler gyakran ráírta a nevét a babák talpára. A Götz cég mindig jelezte a babák testén a márkajelzést, az angol babák jelöletlenek.

Götz márkajelzés a háton és a nyakon


Götz baba első kiadás 1966


Götz baba második kiadás 1997-2000


Götz 2001 világos bőrű, modern Sasha


Angol Trendon 1966


Angol Trendon 1980-86


2. Mérjük meg a babát! A Sasha babák arcának öntőformája többször is változott az idők folyamán. Az 1960-as évekbeli babáknak széles arcuk van, és általában 40 cm(16 inch) magasak. Az 1970-es években készült babák 43 cm (17 inch) magasak, 1971 után pedig szélesebb az arcuk. A Götz kiadott egy úgynevezett orr nélküli( no-nose), és köldökjelzés nélküli (no navel)babát is.

3. Figyeljük meg meg a ruhájukat! Bár sok eredeti ruha segít a pontos gyártási dátum meghatározásában, ez nem mindig segítség, mert több ruhát 1-2 éven át is kiadtak. Az 1966-os angol Sasha kék bársony nadrágot és kabátot viselt, csakúgy mint fehér kabátot és kék pántos cipőt.

Sasha Red Pinafore


Kék kordbársony ruha


Götz Yamaka baba gyűjtői kiadás4. Nézzük meg a szemeket! Mindegyiket másképpen festették meg, attól függően melyik évről van szó, és milyen a baba hajszíne. A 1960-as évekbeli vörös hajú baba barna szeme fölött egy sötét árnyék látható, míg ugyanez a 80-as évekbeli babán már nem figyelhető meg. Az 1960-as évekbeli szőke hajú babának hosszabb a szemöldöke, és kisebb a pupillája, mint az 1970-es, 80-as években készült társainak.

vörös hajú baba - bal oldali szem 1980,jobb oldali szem 1960-as babáé


szőke hajú baba - balról jobbra 1960, 1970, 1980-as babáé


Götz baba szeme


Nincs két egyforma szem5. Nézzük meg a baba bőrszínét! A 2000 előtti, nem a Stúdióbeli babák bőrszíne sötétebb. 2000-ben a Götz kiadott egy modern Sasha baba sorozatot, aminek világosabb a bőrszíne.

Götz világosabb bőrű baba


6. Sokat elárul milyen színű gumival rögzítették a kart és a lábakat.

Götz baba lába fehér gumival rögzítveEz a bejegyzés már a 100! Még rengeteget lehetne írni a Sasha babákról, de most már ti is tudtok róla annyit, ami elég a kezdeti kutatáshoz:-)

A bejegyzés a következő oldalak felhasználásával készült( a lista nem teljes):

Sashadoll.com
How to date a Sasha doll?
Carytown dolls & bears


Itt pedig nézelődhettek a különböző gyűjtők oldalain és Pinteresten:

A Solothurner Puppen und Spielzeug Museum - Svájcban talán a legnagyobb Sasha gyűjteménnyel rendelkezik.
A múzeum Facebook oldalán is gyönyörködhettek babákban

Kendal's Sasha Brood
...Sasha Commoneo...
The Shop on Sasha Street
My Sasha's
Sasha Doll UK
Sasha, Sasha, Sasha
Sasha Doll Musings
Pinterest Sasha


És ha megnyerném a lottó 5-öst, erre a múzeumi túrára mindenképpen befizetnék: 18 nap 3 ország baba és játékmúzeumaiban. Betervezem jövőre nyaralás helyett:-)))

4 megjegyzés:

Fricskamacska írta...

Köszönöm ezt a bejegyzést, nagyon szerettem olvasni! Az én lányomnak fekete volt az eredeti gumija, ami szinte teljesen szétmállott , így újra szorul szegény,. A fiacskánk fehér gumis, és csak a fél pár cipője van meg :) Majd igyekszem valahogy pótolni. :)

Bambuc írta...

Az angol babák lábát barna gumi fogja össze, míg a karjukat fehér. A te babád biztosan angol Trendon baba.

Az enyémnek is ki kellett cserélni a gumiját, szétszedtem egy állóbabát és felhasználtam a gumiját, mert újat nem tudtam venni, egyelőre csak külföldi boltokban kapható ilyen erős gumi.

csevi írta...

Nagyon jó csemegézni a blogodat. Egy rakás érdekesség van itt és a képek... No igen lottó 5-sel én is bejárnám a múzeumokat, de amiket még lehet begyűjteném a gyűjteményembe. :))))

Bambuc írta...

Szia CSevi

Sajnos nem minden kép az enyém, de ez lehetetlen is lenne, ezért igyekszem leginkább ebay-es képeket gyűjteni.

Lehet már nálad megjegyzést hagyni? Olyan szép dolgokat készítesz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...