Pinterest

2016. február 22., hétfő

DDR Steffik párban



Szeretem a retro barbiekat. Amikor megláttam egy csomagban ezt a két DDR Steffi babát, azonnal lecsaptam rájuk. Ezek a 1960-as években igen népszerű barbie klónok hasonlítanak leginkább az eredeti Bild Lillire. 1966-tól adták ki őket az akkori Kelet Németországban.


Hát ilyenek az én babáim közelről.

Neki igazi égő piros haja van, a ruhája és kemény gumiból készült cipője is eredeti.


Ennek a sötétszőke babának is rengeteg és jó minőségű, könnyen fésülhető haja van.

Együtt a lányok...



Már van egy barna hajú Steffi babám, de ő most a testét a vörös hajúnak kölcsönözte, aki egy barbie testet "viselt", ezért nincs a képen.

Ha kibírom, akkor nem nyúlok most a sminkjükhöz, maradjon csak meg a gyári festés.



 

2016. február 9., kedd

Hochschulbaby "Julchen" - egy rejtélyes DDR csecsemő baba


Van már jó pár hónapja, hogy megláttam valahol ezt a turcsi orrú, gomb szemű csecsemő babát egy német oldalon, amikor is eldöntöttem, hogy ha egyszer ráakadok, akkor megveszem. Bár gyűjtök környező országbeli nagyméretű retro babákat, de volt Kelet - Német, vagyis DDR babám csak egy van. Valahogy eddig nem tetszett az arcuk. 
Nem beszélek németül, ezért nem tudtam meg róla sok mindent. Félre is raktam a fotóját egy időre.

Aztán egyszer csak megláttam egy gyűjtőnél a vaterán ezt a babát.



Gyors keresést indítottam a gépen, de így is beletelt két napba, mire megtaláltam azt a fotót, amit még régen elmentettem azonosításhoz.

Foto: Moni német blogjáról

 



az én babám

az én babám

az én babám

Monis Puppen-Blog-ján akadtam használható információkra ezzel a babával kapcsolatban.    

Az úgynevezett "Hochschulbaby" babát a DDR játékokról szóló könyv szerint 1976-ban fejlesztette ki Dorothea Fuhrmann mint  gyermekbarát játékot. Még abban az évben a Lipcsei Tavaszi Vásáron aranyérmet nyert. A tervezőről sajnos nem tudtam meg semmit, talán egy főiskolai diák volt.

Annak ellenére, hogy több híresség támogatását is elnyerte a baba, sohasem került sorozatgyártásba. Az 1978-ban elnyert  "Good Design" díj  is hatástalan maradt.


Eredetileg kétféle babát terveztek, egy kisfiút és egy kislányt.
"Für Dich" magazin 1974/51
A német női magazin, a "Für Dich" 1974/51 számának tetején még két baba látható.(hogy hogyan lehet egy két évvel korábbi magazin oldalán a baba, ne kérdezzétek, ez számomra is rejtély.

Az egyik baba haja nagyon szőke, szinte fehér, sima és rövid . Rövid szárú, sárga kötött overált és fehér-kék csíkos pulóvert visel, a másiknak vörösesszőke fürtjei vannak és egy sötétkék tunikát visel, nagy fehér pöttyökkel. A bugyija sötét piros nagy fehér pöttyökkel.

A végül gyártásra tervezett babát, Julchen-nek nevezték el(mi Julikának mondanánk) és sárgás szőke, enyhén hullámos haja volt. Nagyon kis példányszámban adták ki, ezért nehéz manapság rátalálni.

Forrás: DDR játékok Bernd Havenstein, Komet Verlag 27. oldal




2008-ban Ingo B. Stephan író felfedezte a baba történetét és írt róla egy groteszk regényt, ami sajnos magyarul még nem olvasható.





Ha most újra megnézitek a baba arcát, akkor jól megfigyelhetitek mennyire igyekezett a tervező, egyszerű, de kifejező arcot kreálni. A gombszemek leginkább a Waldorf babákra emlékeztetnek, az orr is alig emelkedik ki az arcból. A teste egészségesen dundi, a keze ökölbe szorul, mint a csecsemőknek. A teste puha műanyagból van.  A műanyag színe vöröses színű, ekkor még nem tudtak igazán szép bőrszínű műanyagot festeni. A súlya nem nagy, ezért bátran adható kicsi gyerekkézbe. A magassága 36 cm magas, épp jó, mert könnyen lehet öltöztetni.  

Időközben felfedeztem a vaterán egy nagyon hasonló arcú, 43 cm magas, de puha testű fiú babát. Még nem tudom pontosan , mi közük lehet egymáshoz, talán később mégis felhasználták a fejformát.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...