Pinterest

2017. június 3., szombat

Babakiállításon jártam

 
Ma volt a megnyitója a XXI. Országos Baba- és Mackókészítő versenyhez kapcsolódó kiállításnak. Eddig szinte minden évben Győrben rendezték meg a kiállítást, de aktuálisan a Mezőgazdasági Múzeumban nézhető meg.
(Budapest, Vajdahunyadvár)

Erre a versenyre általában a szó jó értelmében amatőr, vagyis nem feltétlenül ebből megélő, ügyes kézzel és nagy fantáziával megáldott emberek (nagyrészt nők) adnak be saját készítésű plüssmackókat és különböző anyagokból készült babákat.

A versenyhez konferencia is kapcsolódott , BABÁKKAL A NŐISÉGÉRT címmel, ahol idén a magyar bababloggerekről, vagyis RÓLUNK tartottam előadást a versenyen résztvevő kiállítóknak illetve az érdeklődőknek.    

Még az előadás előtt megnéztem a kiállítást, és most erről mutatom be a kedvenceimet.

Ezt a barokk ihletésű babát egy nagyon szimpatikus francia származású lány készítette,

Bergeot Veréb Laurence


Bergeot Veréb Laurence

Ahogy meg tudtam állapítani tűnemez és vizes nemez technika kombinálásával. Az ő két babája volt az abszolút kedvencem. Egyszerre volt művészi, kreatív, groteszk,  vonzotta a tekintetet. Nem tudom mennyire látszik a fotón, de a baba lába bokánál mozgatható, valószínűleg máshol is. Engem teljesen elvarázsolt. 

Nem véletlen hogy 1. díjat kapott!


 

Bergeot Veréb Laurence

Másik kedvencem a cigány házaspár volt, szintén 1. helyen díjazott munka. A babák feje festve és varrva volt egyszerre.






Újabb kedvenc ez a tündérpalota benne icipici tündérekkel és minitűr berendezéssel. Elképesztő volt!!!









Utólag jöttem csak rá, hogy sajnos nem látszik kinek a munkája volt, ezért el kell majd mennem újra megnézni a kiállítást.

Egyéb kedvencek:












Természetes Barbie babák is voltak történelmi viseletekben. Idén barokk ruhába öltöztetett Barbie babáknak külön versenye is volt, amire sajnos csak nagyon kevesen jelentkeztek.  

Práder Éva történelmi viseletbe öltöztetett babái is megérnek egy misét. Élőben még szebbek voltak. Megérdemelten kapott 1. díjat.












Volt aki szobrot készített Barbie babákból!


Itt pedig a barokk ruhás Barbie babák. Aki felismeri a munkáját, szóljon!

Szűcs Erzsébet munkája

 dr.Simon Gáborné Nóra munkája

Természetesen voltak modern porcelán babák, de ezekről kevés képet készítettem, mert őszintén szólva nem tudnak megfogni, bár a technikai része mindig is érdekelt a dolognak.






A sok modern porcelán baba mellett, volt egy-két felújított antik baba is, eredeti vagy az eredetihez hasonló ruhában.


Az alábbi képeken lévő két antik babát Helmeci Éva restaurálta. A szőke hajú baba arca mutatja a restaurálás előti és utáni állapotot. A jobb arca resturálás előtti, a bal arca restaurálás utáni állapotban van. A fotón nem annyira , de élőben igen nagy volt a különbség. Egyébként ő egy francia márkájú, papírmasé fejű, áruházi baba, mint megtudtam az 1930-as évekből. 


Ez a baba pedig szintén francia márkájú, az 1930-as évekből, az arca törött volt, nem lehetett könnyű restaurálni. A ruhája valódi selyem és régi.




Ez a vörös hajú baba valószínűleg egy antik francia baba modern másolata. Szép volt a ruhája, de nagyon sajnáltam hogy Csipkeherceg nem vett részt a kiállításban, mert nagyot alkothatott volna ennél a babánál antik babaruha témában.



Végül jöjjenek a kedvenc mackóim. Annyira aranyosak voltak, hogy bármelyiket örökbe fogadta volna. El is felejtettem milyen jó is mackót varrni.




Feltűntek a kiállításon  ismerősök is:-)


Végezetűl annyit, hogy jövőre mindenképpen indulni szeretnék, ha nem is babával, de egy macival a versenyen!


3 megjegyzés:

olla123 írta...

Przepiękne i wspaniałe lalki, stroje i dioramy!
Pozdrawiam serdecznie!

csevi írta...

Látom szokásos felhozatal van. Annyira jellemző, hogy mindenkinek megvan a saját stílus vonala és az mindig meglátszik a munkákon, tök mindegy mi a téma. A nemezelt babák a legjobbak. Azok nagyon hozzák a művészi megformálást.

Ashoka írta...

Wspaniałości:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...