Pinterest

2015. május 26., kedd

Tanulságok egy babaszandál készítése kapcsán
















Szegény Sasha babám már régen megérdemelte, hogy kapjon egy cipőt, vagy egy szandált, és ennek most jött el az ideje. Csakhogy rossz szokásomhoz híven lendületből kezdtem neki a munkának, úgy hogy nem volt meg minden alapanyagom hozzá.


Vagyis, ami volt

bőr, többféle is
sniccer
fotók az eredeti cipőről
technokol

Ilyen az eredeti Sasha angol és Götz szandál

Mivel nem volt itthon speckó bőr ragasztóm, Pálma Tex, amit általában használok, ezért Technokollal ragasztottam meg a szandált.

  












Bár  ne tettem volna! Nem elég, hogy folyamatosan tartanom kellett, míg annyira megragadt a ragasztó, hogy ne csússzanak el a bőrdarabok egymáson, de fényes foltot hagyott a bőrön, ahova lecseppent. Merthogy folyamatosan  csepeg is, mint tudjuk.

Ha Pálma Texet használunk, akkor a bőr mindkét oldalát ragasztandó felületét be kell kenni, várni kb. 5 percet, amíg megszárad a ragasztó, és csak AZUTÁN kell összepréselni a darabokat. Garantáltan időtálló megoldás, erről biztosíthatok bárkit. A felesleges foltokat nyers gumival le lehet a bőrről radírozni nyom nélkül.

Többféle hulladék bőröm van itthon, de olyan vékony és erős tartású, ami a szandál talpának kell, éppen nem volt. Márpedig, ha azt akarom, hogy a cipő ne puha talpú legyen,  akkor pont ilyet kell használni. Persze, lehet bele ragasztani kartonlapot, vagy textilt, de ettől mind csak vastagabb lesz a szandál talpa.



Ennek a bőrszandálnak 3 rétegű a talpa(az eredetinek csak 2). Van egy bélése, ez alá vannak beragasztva a pántok, és biztonságképpen egy-két öltéssel oda is vannak öltve, elől és hátul. Ez alá ragasztottam még egy ugyanakkora talpat és hogy mégis legyen valami tartása, egy harmadik végső talpat.  Miután ez a három réteg nem fedte tökéletesen egymást, ezért kénytelen voltam a szandi oldalára egy bőrcsíkot is ragasztani. Elegánsabb lett volna, ha ez a pántoktól eltérő színű, de adott esetben ez volt kéznél. A cipészek a többrétegű talpat csiszológépen lecsiszolják. Ezt lehet egyébként csiszolópapírral is, de CSAK ha talpbőrt használunk, mert a puhább bőrt csak felbolyhosítja. Ekkora méretű cipőnél ez szóba sem jöhet(a talpbőr túl vastag hozzá).

A bőrpántok  messziről nem néznek ki rosszul, de ha közelebbről megnézzük, akkor látszik, hogy nem tudtam szépen egyenletesre levágni őket, pedig sniccert használtam. Ez akkor történik meg, ha a bőr már nem friss, vagyis túl száraz. Ezen nem lehet javítani, a krémezés nem segít, párafürdő kellene, szaunában, bár akkor lehet hogy túl sok nedvességet kapna. HA rendes bőrrel dolgozunk, akkor a bőr vágott szélét gyertya lángjánál el kell égetni, így a  kilógó kis szöszök mind leégnek.


És a végén derült ki persze, hogy nincs megfelelő méretű gombom a cipőre és kicsi gyöngyöm sincs. A száraz bőr pedig a gomblyuknál ki akar szakadni. Itt legközelebb duplán hajtom be a bőrt, hogy erősebb tartása legyen .

Na kb. ennyi hibája van ennek a szandálnak.

Még egy jó tanács. Ha azt akarjuk, hogy csak egy bizonyos babára legyen jó a cipő, vagy szandál, akkor a szabásmintát kicsit kisebbre kell venni, mint a baba körberajzolt talpa. Különben úgy járunk, mint a képen, hogy bárki felveheti  és 1 számmal nagyobbnak tűnik. Itt például egy Kathe Kruse  nagylány baba lábán van Sasha szandálja.

2015. május 18., hétfő

Sasha Course babák - Babatanfolyami babák




Mivel tavaly karácsonyra Anna Votaw: Sasha doll- The history című könyvét kértem a Jézuskától, gondoltam fordítok ebből is pár érdekességet.

Svájci oldalakat nézegettem, amikor olyan puhatestű Sasha babákat fedeztem fel, amiket eddig még nem láttam. Ezeket babakészítő tanfolyamon készítették Sasha Morgenthaler diákjai.    







 
Sasha Morghentaler és asszisztense 1973 és 1993 között tanfolyamokon tanította hogyan kell Sasha babákat készíteni. Ezeket a babákat Course doll-nak hívták. Ha ilyen eladó babát látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy tanfolyamon készültek és diákok készítették, nem pedig maga a művész.
52-53 cm magasak

Fotó: www.quintessentia.com

Mindegyik babának gipszből volt az arca formázva. Igazából ez csak egy arcmaszk volt, a fej hátsó része hiányzott. Az arcmaszkot trikó anyaggal vonták be(ráragasztották a gipszre). A szemet és a szájat tipikusan Sasha vonásai szerint festették, ezért mindegyik baba hasonló lett. Nem engedték megváltoztatni a festést.
   









Fotó: http://mountainmullins.com


 A baba teste testszínű(barack) trikó anyagból készült. A baba nem volt karcsú, egyenes szabású volt a teste és a lába is. Aránylag vastag lábak, vékonyabb karok. A karja befele hajlott. A kéz ujjait levarrással jelezték vagy csak a hüvelyujjat varrták külön.

 A baba testét faforgáccsal tömték ki. A fej hátsó részére összehajtogatott újságpapírt tömtek, erre raffiából vagy emberi hajból készült hajat varrtak.(mint egy paróka).   

Fotó: http://mountainmullins.com


 
A képen látható babáknak eredeti emberi hajból készült a parókája. A ruhájuk természetes anyagokból van, len és pamut és egyszerű szabásuk van, pont mint a kemény műanyagból készült Sasha babáknak.

A fotó Ginger honlapjáról való:  

Sasha Shangri-La 

oldalról,  ahol még több szép babát is láthattok.


A kedvenc Sasha babás oldalaim:

Facebook oldal, egyszerűen mesés, tele szebbnél szebb babákkal:
Puppen- und Spielzeugmuseum   

Honlap, remek házi készítésű ruhákkal és további linkekkel:
Kendal's Sasha Brood

Végül egy - két kép Sasha rajongóknak:

Amerikai hölgyek kezükben a tanfolyamon készült babájukkal
Trudy Löffler irányítása alatt készült babák

sashavillage.blogspot

sashavillage.blogspot

sashacomoneo.blogspot

2015. május 16., szombat

Szív család - Heart Family - cikk fordítás

Nem meglepő, hogy kedvenc témám a baba család . Találtam is egy jó kis cikket, amit lefordítottam nektek.


PLAY STUFF BLOG The Heart of the Issue: Mattel’s Forgotten Family

Asztronauta barbie 1994 - Karrier sorozat
Őslénykutató barbie -
Karrier sorozat

 "Barbie sikeresen megvalósította az álmait, bebizonyítva azt, hogy a lányok minden álma valóra válik, ha nagyon akarják, és hol asztronauta, hol őslénykutató, hol korcsolyabajnok lett, miközben Kennel egy csodálatos, csillogó, bár irreális életet éltek.


 Fitten, lebarnulva, tökéletes ruhában(bár néha kissé alulöltözve)állnak előttünk. Rengeteg járművük, házuk és barátjuk van, akikkel a hétvégéket Malibu Beachen töltik, vagy jet-skyvel száguldoznak egyik helyről a másikra.



Malibu Beach Party Set 1987
California Barbie and friends


Fotó INNEN

Tömören, a pár az 1980-as évek vége, 1990-es évek elejei Dél-Kaliforniai fiatalok életet élte.
Ez tényleg jó mókának tűnt, de mi van azokkal, akik egy nyugodtabb életre vágytak, mondjuk a keleti parton, ahol havazik és a tengerpartot nem lehet a nap 24 órájában használni? Mi a helyzet velünk, akiknek csak egy autója és egy kétszobás lakása és csak egy-két közeli barátja van?





Az 1980-as évek legkedveltebb barbie típusú babacsaládja a Mattel által kiadott Heart Family család. Ironikus módon szinte teljes ellentétben álltak azzal, amit Barbie képviselt.

Bemutatom a Heart Family családot: 
- egy gyönyörű, barna hajú anyuka baba rózsaszín ruhában,
- egy sikeres és lendületes apuka baba kék nadrágban, kék inggel, nyakkendővel, és nadrágtartóval
- két imádni való iker gyerek, egy fiú és egy lány


A Mattel 1985-ben vezette be a Heart Family családot a Barbie történetbe, mint a barátaikat, de hamar  függetlenítették a családot Barbietól.

A Heart Family egy család centrikus, egyszerűsített életmódot élt, ami úgy tűnt, üdítően hatott a sok Malibun töltött hétvége után.

A Heart Family családnak a Corvette és a nagy lakóautó helyett, egy Volkswagen Cabriolet családi autójuk volt, hátul biztonsági gyereküléssel a kicsiknek. Ráadásul nem egy hatalmas álom kastélyban laktak, hanem egy négy helyiségből álló házban, amely minden olyan kiegészítőt tartalmazott, ami a családi élethez szükséges: alapvető bútorok, bölcső, magasított gyerekszék, és ami a legfontosabb, egy családi asztal(!).


Loving Home

Röviden, a ház is azt kívánta jelképezni, hogy a nagyságnál fontosabb a szeretet, ami benne lakik.
A Heart Family család óriási népszerűségnek örvendett a 1980-as, 1990-es években. Úgy tűnt, minden korombeli lánynak megvan ez a babacsaládja. Senki sem tudta, honnan jöttek, vagy hogy mi a nevük a családtagoknak, nem különálló személyiségekként kezelték őket, hanem együtt, családként. A hiányzó keresztnevek a babákat kissé általánossá tették, a velük játszó gyerekek fantáziájára bízva hogy akár saját családjukból inspirálódva elnevezzék őket.
Így a gyerekek sokkal jobban tudtak ezekhez a karakterekhez lelkileg kapcsolódni, mint Barbiehoz és Kenhez valaha is.

A Heart Family család nagy nemzetközi sikere ellenére, csak rövid ideig uralkodott a baba királyság élén. Úgy tűnik, sokan elfelejtették őket az elmúlt pár évtizedben. Talán azért, mert ők sosem törekedtek a csillogásra és a hírnévre. Szeretném azt hinni, hogy az életük ugyanúgy folytatódott, mint egy igazi családé. A gyerekek felnőttek, főiskolára mentek, diplomát szereztek, miközben Mr. és Mrs. Heart már a korai nyugdíjas élet örömeit tervezi és egy hosszú utazásra készülnek.

Ellentétben velük, Barbie egy napot sem öregedett, és a csillogása cseppet sem fakult meg. Kennek még mindig kockásra gyúrt hasa és tökéletesen fésült haja van, és a Corvette még mindig úgy száguld, mint az álom."

Eddig tart a cikk.

A Heart Family család az elsők között volt, amit megvettem. Az anyuka baba többször is hozzám került, de mindannyiszor továbbutazott, mígnem az utolsó, ami a férjem unokatestvérének a régi babája volt,  nálam maradt, körülvéve sok-sok kisgyerekkel. Köztük egy kislánnyal az ikrekből.




A különböző országokban árult Heart Family babákról bővebben Drikabarbi blogján olvashattok.

Az  anyuka babáról pedig legközelebb mutatok fotókat. 



2015. május 4., hétfő

Baba kis kitérővel



Ha még emlékeztek rá, írtam többször is, hogy szeretném összegyűjteni a gyerekkorom elveszett babáit. A sok költözésnek, és a "technikai" érdeklődésemnek hála mára már csak egy darab régi babám maradt meg.

Míg az Aradeanca babák után kutattam - majd lesz róla valamikor egy részletesebb bejegyzés - rábukkantam az OLX oldal román változatára. Hát pont úgy néz ki, mint  a magyar és lehet levelet is írni az eladóknak, regisztráció nélkül is.

Mikor megláttam egy aukción azt a babát, amit 6 évesen kaptam Karácsonyra, rövid hezitálás után írtam az eladónak egy levelet, hogy megvan-e még a baba és postázza-e külföldre . Az aukció elég régi volt, kevés remény volt rá, hogy még nem vették meg a babát. Postafordultával válaszolt is a hölgy, mégpedig hogy megvan még  a baba, de sok lenne a postaköltség külföldre, ezért inkább azt javasolta, hogy valamelyik otthon élő  rokonomhoz küldi, mert akkor csak belföldi csomagnak számít. Mindennek utánanézett és megírta nekem  mennyi lesz a postázás, én meg megbeszéltem a nagynénémmel, hogy átveszi nekem, én meg majd tőle amikor megyünk hozzá.
A baba postával együtt 2000 Ft-ba kerül majd utánvéttel.

Ma írt az eladó, hogy kimosta a babát és a ruháit is, kapok még hozzá kötött sapkát és pulóvert is, ami egyébként nem volt benne a csomagban.


az "én babám" a román OLX oldalon

Nem is tudom mit mondjak, erre nem is számítottam!

Egyébként nagy lutrinak tartom a külföldről rendelést, főleg egy nem ellenőrzött oldalról, de most nagy szerencsém volt. Mondhatjuk azt is, hogy szerencsés találkozás volt egy kedves, intelligens, segítőkész eladóval. A másik dolog ami segített, hogy a levelet románul írtam. (román volt az eladó). Az eladó kedves válasza megerősített abban, hogy nyelveket tudni, más nyelveken kommunikálni olyan kapocs az emberek között, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Sosem szabad aludni hagyni egy nyelvet sem, használni kell, írni, beszélni rajta, mert csak úgy él.

Az "én babám" a Comorile copilariei kiállításon. Az enyémnek piros kabátja volt, mint az eladótól vásárolt babán.



És az amintirifrumoase.ro oldalon



Részletes fotók lesznek majd, ha megérkezik hozzánk, valamikor a nyár elején.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...