Pinterest

2013. július 29., hétfő

Ez itt a reklám helye! Götz baba eladó



Kedveseim!

Ezt most láttam meg, és gyorsan csapjon le rá ,akit érdekel. Eredeti Götz baba, potom áron, American doll típusú gömbcsuklós testű, 90-es évek.

Link itt!

ÚGY TUDOM A BABA SIKERESEN ELKELT!

2013. július 18., csütörtök

Kell-e tárlatvezetés egy múzeumban?



A kérdés túl általánosnak tűnhet, de most konkrétan a helyi babamúzeumban tartott tárlatvezetésekre gondolok. Azt hiszem még nem írtam, hogy én civilben múzeumpedagógus vagyok, és tárlatvezetéseket tartott gyerekcsoportoknak, felnőtteknek, családoknak. Az elmúlt két hétben 5 vezetést tartottam a helyi múzeumban. Na jó, ha nagyon akartam volna, akkor ajánlhattam volna más múzeumot is nekik, de mondjátok meg, nem jobb, ha az ember olyat csinál, ami egyben a hobbija is? Szóval aki csak jelentkezett, azt átirányítottam a babagyűjteménybe.

Nagyrészt óvodás, illetve kisiskolások voltak, akik lelkesen hallgatták minden szavamat.

Egy régi kofferbe bepakoltam pár műanyag Barbie bútort, kis étkészletekkel, textileket-bársonyt,lent, selymet- amiből a kiállított babák ruhái vannak. Mellétettem az 1950-es évekbeli Miss Coty babámat(régi fashion baba)és a parókás Pedigree járóbabát ,a legújabb Rapunzelt, egy egy Hófehérke barbiet. Mindent kézbe lehetett venni, össze lehetett hasonlítani, mennyit változott a divat, mennyit fejlődött a babák teste az elmúlt 50-100 év alatt. A gyerekek nagyon szerették a síróbaba szerkezetet ide-oda forgatni, hogy megszólaljon. Egy csomót meséltem nekik arról, mikor és miért épp olyanok voltak a babák, milyen anyagból készültek, kik játszottak velük, stb.

Lezárásként egy klasszikus játékot, egy öltöztetős papírbabát lehetett kiszínezni és pálcára ragasztani.

Mit mondjak, a mai csoportom, pont 2 órát volt velem, és a többi is legalább 1 órát a kiállításban töltött.

És amiért az egészet elkezdtem:

Mielőtt még megjött volna a mai csoportom(elég sokat késtek), megérkezett egy család, nagyszülők 1 unokával. Összesen kb. 10 percet töltöttek bent. Már megérkezett a csoport amikor jött a második család két 8-10 éves gyerekkel. Az anyuka bement a múzeumba, meglátta, hogy van belépőjegy(300/600Ft), és kifordult a kapun azzal, hogy tavaly EZ ingyen volt. Tavaly sem volt ingyen, csak az embereket arra szoktatták, hogy mindent ingyen megkapnak, kultúrát, tudást is. Szóval ők elmentek.

A tárlatvezetés után tértünk rá a koffer kinyitására, és nézegettük meg, fogtuk kézbe a gyerekekkel a játékokat. Akkor jött meg a harmadik család 3 gyerekkel. Ők leültek közénk, és figyelmesen hallgatták mit mesélek, aztán kézbe vették a játékokat ők is. Ezután még legalább fél órát a kiállításban töltöttek, összesen kb. 45-60 percet!

És amiért ezt most leírtam:

Amit eddig is tudtam, és amiért az egészet csinálom, a blogot is az, hogy a tudást mindenképpen át kell adni, és csak azt lehet szeretni, vagy nem szeretni amit ismersz. A 10 perc és a 60 perc között, óriási a különbség és szerintem a kiállítással kapcsolatos benyomást is meghatározza, hogy mi mindent tudsz meg róla, egy olyan ember szájából, akinek ez a szíve csücske.

Szóval ha egyszer erre jártok, szívesen elkalauzollak benneteket is a kiállításban, és együtt álmélkodhatunk egy-két különlegességen:-)


2013. július 15., hétfő

Meglepetés babák - Dolly Surprise babák



Meglepetés, azaz Dolly Surprise babák, egyenesen 1987-ből. A Playskool/Hasbro cég készítette őket. Előbb a nagyot, majd kisebbeket is, Little Miss Dolly Surprise néven.
Előbb a vörös hajút vettem meg, majd a szőkét, amikor megtudtam, hogy többféle is van belőle. Azért meglepetés baba, mert ha a bal karját előre-hátra húzod, akkor a fejéből "kinövő" hosszú hajtincs visszahúzódik a fejébe. Valószínűleg feltekeredik egy spulnira a baba fejének belsejében.




Ez itt egy katalóguskép a babákról



Nem új keletű dolog ez, már a 60-as években készítettek olyan Ideal márkájú babákat-Crissy néven - amelyeknek a haját lehetett hosszan vagy röviden hordani, pont mint az akkor divat volt. Frufru és tupir.



Egyszer szeretnék ebből az Ideal baba sorozatból egyet!

Ideal Crissy a kedvencem,









Crissy húgát Velvet-nek hívják, nagyon hasonlít az én kis vörös Playskool babámra



Barbie között is van olyan aminek egy-egy hajtincs beépítésével változtatni lehet a hajhosszát. A francia Tressy babámnak, aki 1977-ben készült, szintén van egy megnövő tincse.



2013. július 9., kedd

Voilá Florence!



Ezt a kedves arcú Corolle babát szintén a vaterán vettem. A bőre színe, a kis szeme, és az arcformája már az aukciós képen is arra utalt, hogy csakis egy Corolle baba lehet, mégpedig Catherine Refabert tervező babája. Ő 30 éven keresztül volt a Corolle vezető tervezője/designere, a babáit bármikor meg lehet ismerni az arcvonásaikról.

Mikor megérkezett a baba, elkezdtem keresgélni, hogy mi lehet a neve. Egyik francia blogról a másikra jutottam, míg végül megtaláltam azt az oldalt, ahol beszkennelt Corolle katalógusok vannak. Ami árulkodó volt: a frizurája, illetve egy hajpánt, ami eredetileg a fejéhez volt varrva.



Szóval ő Florence jogging 1985-ből, vagyis sportos Florence. Egy kis rózsaszín ruhácskában érkezett, sajnos nincs meg a katalógusban látott rózsaszín szabadidőruhája és kistáskája. 42 cm magas.
Van belőle többféle, amint a fenti képen látható!

Ilyen dobozban



és doboz nélkül eredeti ruhában



A teste aránylag puhára van tömve, a feje, karja, lába is puha műanyagból van, kisebb gyerekeknek szánt baba. A Corolle cég régen is híres volt arról, hogy minőségi, gyerekbarát anyagokból készített babákat. Az oldalukon nem véletlenül vannak életkor szerint beosztva a babák: puha ölelgetni valók a piciknek, puhatestű hajasbabák a totyogóknak, öltöztetős babák a nagyobbaknak. A Florence típusú babákat 3 éves kortól ajánlják.



Azt már csak szomorúan említem meg, hogy a múlt heti gyerekcsoportomból, akiknek a babamúzeumban tartottam tárlatvezetést és foglalkozást, EGYIK kislány sem emelte fel a kezét, arra a kérdésre válaszolva, hogy: ki szokott babázni otthon?

Ettől függetlenül, a 8(!) éves kislányok majd kitépték a kezemből a Disney Rapunzel babámat:-))))

Visszatérve az én Florence babámra:



Szerintem nagyon helyes arca van, profilból is.



Ha feltűzöm a frufruját, még aranyosabb



Mit mondjak, Lili ezzel a babával sem játszik, de legalább nem mondja, hogy csúnya:-))))))))))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...